"Изчерпаха се възможностите на бюджета и трябва да се спре с това раздаване на средства на всеки, който изреве."

Това нетипично изказване за член на кабинета, макар и като заместник, направи днес Пламен Данаилов - вторият човек в министерството на енергетиката. Думите му дойдоха по повод на поредния пакет антикризисни мерки, обявен от властта през миналата седмица и който изглежда отново цели да купи време на правителството, а не да подпомага целево най-нуждаещите се. 

Според Данаилов България не може да си позволи огромните компесации, които се плащат в Западна Европа и стана първият български политик, който загатва за вчерашния доклад на ЕК, който предупреди, че страната влиза в свръхдефицит. 

"Още повече в светлината на последните препоръки от Европейската комисия, че доста сме се отпуснали в харченето, че излизаме в сравнително голям дефицит и че това трябва да бъде коригирано."

Зам.-министърът даде да се разбере и че няма никаква яснота относно начина, по който ще се администрира мярката за 25 стотинки отстъпка на литър гориво за частните лица в страната. Тя трябва да влезе в сила от първи юли, но досега знаем само, че ще я има - как ще се отчита не е ясно. 

Данаилов обаче каза, че компенсацията, която търговците ще получават за количествата продадени с отстъпка горива, е, че няма да им бъде начисляван ДДС в края на месеца за тях.