Украински военнослужещи унищожиха руска самоходна артилерийска установка (САУ) 2С4 "Тюльпан". Това съобщи на 22 май Министерството на стратегическите комуникации на въоръжените сили на Украйна, публикувайки снимки и видеоклипове.

"Това е първото документирано потвърждение за унищожаването на самоходни оръдия от този клас не само в тази война, но и като цяло в съвременната история", заявиха от Въоръжените сили на Украйна.

От ведомството отбелязаха, че бойците са унищожили инсталацията в района на Рубежне, Луганска област, благодарение на "изтичането" на геолокацията й от руски пропагандисти.

Съобщението е придружено от скрийншот от репортаж на кореспондента на "Комсомолская правда" Александър Коц, в която се вижда "Тюльпан".

Според съветника на ръководителя на Министерството на вътрешните работи Антон Герашченко окупаторите са унищожили моста между Северодонецк и Лисичанск чрез това самоходно оръдие.

"Артилеристи от бригадата за бързо реагиране на Националната гвардия на Украйна и 24-та мотострелкова бригада, кръстена на името на Крал Даниел, първо го примамиха от хангара, а след това го унищожиха. Благодаря на руските пропагандисти за насоките", пише Герашченко.