България ще попита официално Европейската комисия дали може да плаща за руски газ в рубли без да нарушава санкционния режим. Това заяви днес пред бТВ енергийният министър Александър Николов. 

Думите му идват ден след като стана ясно, че Германия и Италия са взели решение да отворят сметки в рубли в "Газпромбанк" и да продължат да получават доставките. Всъщност, макар медийните спекулации, никой в Европа не плаща в рубли. Идеята на руската власт е да бъдат отворени две сметки - една във валута и една в рубли. Европейските компании плащат в евро или долари и след това "Газпромбанк" превалутира плащането. В този смисъл никой не е платил в рубли, макар и информацията да се представя по този начин. България плаща в долари според своя договор, но последното ни плащане бе отказано и "Газпром" спря доставките. 

Очевидно сега правителството ще пита дали може да отвори и втора сметка - в рубли, така че Русия да си превалутира плащането, което ние ще направим така или иначе в щатската валута. По думите на Александър Николов - такава техническа възможност има, но ще се чака отговорът на ЕК. 

"Нивото на солидарност  обединеност трябва да е максимално високо. Ако има изключение, ще ги прегледаме и ще видим какви ще са ефектите върху цялата система", заяви днес Николов. 

Според министъра, страната ни има достатъчно възможности, за да няма чувствително поскъпване на ток и парно. 

"Булгаргаз" има задължение - чисто търговско, да заявява съответните количества от договора. Благодаря на екипа на Българския енергиен холдинг и на всяко едно дружество под шапката му. Всички управителни органи имат оперативна свобода да взимат решения. След проверка е установено, че от българска страна се спазват всички изисквания по договора с "Булгаргаз". Това се прави с една цел - България да запази позицията си на лоялен и дългосрочен партньор", каза още Николов.