Решетките на вратите на официалния вход на парламента ще бъдат премахнати днес. Това съобщи председателят на Народното събрание Никола Минчев пред бТВ и в действителност малко по-късно демонтажът стана факт.

Дали ще има санкционирани, ще стане ясно другата седмица, посочи той. Според размера на наказанието, парламентът ще прецени дали да го обжалва или не, допълни Минчев. Той отново посочи, че ще понесе отговорност за случилото се, като допълни, че като председател на парламента отговаря за организацията на работата на администрацията. А както стана ясно, именно главният секретар на парламента, в случая Габриела Килфанова, назначена от предишната председателка Ива Митева ("Има такъв народ") е поръчала металните врати. Минчев е одобрил финансовият разход в размер на 34 000 лева.

"Днес се махат тези врати, вчера получихме предписанието от Министерството на културата. Категорично решението е да не обжалваме мярката, направо да се съобразим с нея", каза Никола Минчев тази сутрин.

Не ни е страх от народната любов по никакъв начин, коментира председателят на парламента. Тази охранителна мярка е по искане на НСО, които са длъжни да охраняват и двете сгради на НС. На другата сграда от две години има такива поставени решетки, обясни той. След пробива в сигурността през януари от НСО отново са поставили този въпрос.

Относно обявените от правителството антикризисни мерки, и на въпрос купувате ли си така народната любов председателят на Народното събрание коментира:

"Не, напротив, не си купуваме народна любов, а всъщност се опитваме да помогнем на населението да се справи с тези кризи, които ни връхлетяха, не само нас, а и целия свят в този момент".

Във връзка с това Никола Минчев посочи, че ще са необходими промени в данъчните закони, заедно с актуализацията на бюджета. Той не се ангажира със срокове коя мярка кога може да мине през гласуванията.

Преди него в студиото бе депутатът от ИТН Станислав Балабанов, който затвърди мнението на лидера си Станислав Трифонов, отправил критики към "Продължаваме промяната" по-рано тази седмица. Балабанов нарече представители на ПП "пенкилери".

В отговор Минчев каза, че трябвало да има по-добра комуникация между коалиционните партньори, защото видимото за хората ги разочаровало и водело до отлив на подкрепа, отразено и в социологическите проучвания.