Фермери в ЕС могат да получат до 15 000 евро, а малки и средни предприятия – до 100 000 евро.

Европейската комисия предложи извънредна мярка, според която страните членки на ЕС да имат правото да отпускат еднократни помощи в тези размери на фермери и компании от хранително-вкусовия и селскостопанския сектор, засегнати от значителното повишаване на производствените разходи. Поскъпването най-вече на енергията, торовете и храните за животни нанасят сериозни щети на селскостопанския бранш и селските общности. Те водят до проблеми с ликвидността и притока на пари за фермерите и дребния бизнес, свързан с преработката, пласирането на пазара и производството на селскостопанска продукция.

„След пандемията от COVID-19 фермерите бяха тежко засегнати от последиците на руското нахлуване в Украйна. Оцеляването на някои е заложено на карта“, изтъкна еврокомисарят за селското стопанство Януш Войчеховски.

Предложението трябва да бъде обсъдено от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Ако то бъде одобрено, страните членки ще могат да използват за целта до 5 на сто от наличните си пари в бюджета на Европейския селскостопански фонд за развитие на селските райони (ЕРСФСР) за 2021-2022 г.

Плащанията трябва да бъдат извършени до 15 октомври 2023 г.