Сагата с прословутите вече защитни решетки на парадния вход на Народното събрание (НС) продължи и днес. С парламентарни декларации и с приятелски огън. И с едно обяснение от председателя на институцията Никола Минчев.

Вратите са поръчани от администрацията на НС на същата фирма, поставила сходни решетки и на Партийния дом в мандата на ГЕРБ, цялото "нещо" струвало 34 000 лева, ще бъдат премахнати и нови няма да бъдат поставяни. Имало е "устна" консултация между администрацията и експерти - че тъй като не нарушават цялостта на сградата, не се монтират по фасадата й, а отвътре - проблем не би трябвало да има. Но това съгласуване не е било с Министерство на културата.

Никола Минчев разказа всичко това, след назначена от него проверка. До председателя е пристигнала докладната-записка за вътрешното компенсиране на разходите в рамките на бюджета на НС, той не е поръчвал решетките. Което е резонно - това се прави от главния секретар на парламента, в случая Габриела Килфанова, назначена докато председател бе Ива Митева ("Има такъв народ") и запазила поста си и сега.

Председателят коментира, че няма как всички въпроси, в т.ч. технически като този, да стигат до него и затова има администрация на НС. Но по думите му било редно по такава тема да бъде уведомен, разбрал, че са сложили вратите, когато са му пратили снимка. Все пак, като председател на НС, носел отговорност за всичко и щял да поеме своята и за случая.

По думите му е имало "някакви такива устни консултации, но дори не останах с убеждението, че това е било със служители Министерство на културата, а да кажем с експерти. Но дори и да има такава консултация, най-добре е тя да се води писмено". На въпрос ще отстрани ли Килфанова, Минчев посочи, че не иска да обвинява никого, но все пак трябвало да се установи как се е получила "дупката" в комуникацията с МК и чак тогава вече можело да се мисли по този въпрос.

Все пак, решено е - ръководството на парламента ще се съобрази с предписанието на МК, дошло светкавично вчера, след като от опозицията "раздухаха" темата. Няма да бъде правен нов опит за съгласуване и поставяне на вратите.

"Все пак трябва да се има предвид и характера на институцията, а не само на сградата", посочи Минчев.

Заради това, че става въпрос за символното Народно събрание, можело да се допусне и едно по-ниско ниво на сигурност, смята той.

Констативният протокол от МК за нарушението още не е връчан на парламента, така че и глобата все още не е ясна.

Приятелски огън

Малко по-рано през деня зам.-председателката на парламента и бивш негов председател Митева ("Има такъв народ"), обвини Минчев, че е взел решението за монтирането на металните врати и не бива дасе крие зад администрацията на НС. А ГЕРБ, партията, която настани журналистите в приземния етаж на Партийния дом и им забрани всякакъв достъп до народното представителство, чете декларация за "най-мракобесните времена на тоталитарния комунистически режим". Нищо, че ден по-рано стана ясно, че въпросните решетки са ноухау от времето на председателката на НС от ГЕРБ Цвета Караянчева, поръчани през 2019 г. - именно да пазят Партийния дом, в който бившите управляващи преместиха заседанията на парламента.

"Той (Никола Минчев) сам е взел това решение, така че сам трябва да отговори защо е взел това решение. Не го прехвърляйте това върху останалите зам.-председатели или председателския съвет" - обърна се Митева към журналистите в кулоарите на парламента.

И изтъкна, че докато тя е била начело на НС е информирала председателския съвет за абсолютно всичко, в т.ч. за всеки един сключен договор, "защото винаги нещо може да излезе".

Митева обаче изненада журналистите, като посочи, че "доколкото чувам" предварителното становище на Министерство на културата е било че няма пречка да се монтират металните врати. По думите й били водени разговори, но имало ли "нещо писмено" не знаела. (Става въпрос за същите консултации, които според Минчев не са водени с МК).

После обаче Митева, която назначи главния Килфанова, отговорник по тези технически въпроси, заяви, че "силно се надява" Килфанова да е докладвала на Митев за монтажа. 

"Парламенентът трябва да изиска цялата документация и да върне лентата на цялата фактология. Но да се крие председателят на парламента зад администрацията..., трябва да си носим отговорността, когато сгрешим, да излезем и да си признаем. Не е голяма драма човек да си признае грешката."

"Прегради между нас и народа не трябва да има. Трябва много да внимаваме да не ни изгонят с камъни. Да не дойде времето, когато ще ни изхвърлят от прозорците" - заяви още представителката на ИТН.

На напомнянето, че сега от Национална служба за охрана, поискали монтажа на решетките, влачат маси пред въпросния вход по време на безредици, за да зашитават с тях сградата, Митева попита: "Ама от кого се защитаваме? Ама какво е страшно? За да сме стигнали дотук, значи ние сме го предизвикали".

Иначе решетките от 2019 г. за Партийния дом пак са били по искане на НСО. А както Клуб Z писа, сегашното искане идва след януарския протест на "Възраждане" срещу COVID мерките, когато депутатите на Костадин Костадинов отвътре опитваха да отворят вратите - в разправия с НСО и полиция, струпали масивните маси.

Макар МК да разпореди премахването на решетките още вчера, това не попречи на председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова да изчете рано сутринта днес декларация от парламентарната трибуна за свободата, страха, тоталитаризма и пр., обръщайки се към Никола Минчев с въпроса кой е разпоредил монтажа.

"От какво ви е страх, господа управляващи – от Съединението или от силата?! Та нали съединението "срещу" ви обедини в хибрида, наречен правителство, А отборът, братството. Нали се разхождахте с табели – "нас не ни е страх", нали бяхте изборът на тези, които ви овластиха, нали зачитахте волята народна, господа демократи, и по тази воля сте тук!

Та вие осъзнавате ли, че дори в най-мракобесните времена на тоталитарния комунистически режим никой не си е позволявал подобно нещо?", заяви Атанасова за решеткитена Караянчева.

И продължи:

"Защо го направихте, г-н председател и кой ще плати сметката? Да не би от "промяната" да имате някакъв фетиш към решетките? Министър-председателят ви поиска решетки за лидерът на опозицията и след 24 часа съдът постанови, че те са незаконни. Вие поискахте решетки за парламентаризма и след 24 часа ви постановиха да ги премахнете", визирайки ареста на Бойко Борисов.

Така или иначе предстои въпросните врати да бъдат демонтирани, а НСО да продължи да пази сградата с дървени маси.