Първият руски войник, изправен пред съд за военни престъпления в Украйна от началото на руската инвазия, се призна за виновен днес по всички повдигнати му обвинения, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Запитан дали безрезервно признава всички престъпни деяния, включително военно престъпление и умишлено убийство, 21-годишният сержант Вадим Шишимарин, отговори "да".

Окръжен съд в Киев днес проведе първото си заседание по същество по първото дело за военни престъпления срещу руски войник, участвал в започналата на 24 февруари инвазия - процес, който има огромно символно значение за Украйна, отбелязва Ройтерс.

Командирът на руски танк е обвинен в убийството на невъоръжен 62-годишен цивилен в североизточното украинско село Чупахивка на 28 февруари.

Ако бъде признат за виновен, Шишимарин може да получи доживотна присъда.

Украинската държавна прокуратура заяви, че сержантът и още четирима руски военнослужещи са стреляли и са откраднали личен автомобил, за да избягат, след като колоната им била атакувана от украинските сили.

Руските войници влезли с колата в село Чупахивка, където видели невъоръжен местен жител, който бил с велосипед и говорел по телефона си. Според прокуратурата Шишимарин получил заповед от друг военнослужещ да убие цивилния, за да не може той да съобщи за руското присъствие по телефона.

Сержантът стрелял няколко пъти  с автомат през отворения прозорец на автомобила в главата на цивилния. Украинецът починал на място.

В началото на май украинските власти обявиха за ареста на Шишимарин, без да дават подробности, но разпространиха и видеозапис, на който войникът казва, че е дошъл да се сражава в Украйна, за да подкрепи финансово майка си.