Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Швеция ще поиска да се присъедини към НАТО, съобщи днес министър-председателката Магдалена Андершон, цитирана от Ройтерс.

"Правителството реши да информира НАТО за своята воля Швеция да стане членка на алианса", каза  тя на пресконференция ден, след като Финландия обяви своята кандидатура за отбранителния блок. "Ние излизаме от една ера, за да влезем в друга".

"Очакваме, че (присъединяването - б.р.) няма да отнеме повече от една година" заедно с ратификациите от 30-те членки на НАТО, каза ръководителката на социалдемократическото правителство на скандинавската страна.

Ройтерс отбелязва, че това решение беше взето след исторически поврат в линията на управляващата партия в неделя в полза на членството в НАТО и има гаранцията да бъде одобрено от широко мнозинство в парламента.

Андершон днес заяви пред депутатите, че вижда "историческа промяна" в шведската политика в момент, когато страната се готви да кандидатства за членство в НАТО, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

"Швеция се нуждае от официални гаранции за сигурност, които идват с членството в НАТО", заяви Андершон по време на парламентарни дебати и добави, че действа заедно със съседна Финландия.

Очаква се дебатът да бъде формалност, тъй като има ясно мнозинство от депутати, подкрепящи присъединяването към НАТО., и още днес Швеция да подаде официална молба за членство в 30-членния военен алианс.

Швеция, която е извън военните съюзи от края на Наполеоновите войни, обсъжда днес присъединяването си към НАТО, след като вчера Финландия обяви, че също ще се стреми да влезе в пакта. И двете страни бяха подтикнати да вземат това решение заради нахлуването на Русия в Украйна.

"Швеция е най-добре защитена в рамките на НАТО", каза Андершон.  "За съжаление, нямаме основания да смятаме, че тенденцията (в действията на Русия) ще се обърне в обозримо бъдеще''.

Вчера шведските социалдемократи нарушиха дългогодишната позиция на партията, че Швеция трябва да остане необвързана и проправиха пътя за ясно мнозинство в парламента за членство в НАТО.

Днешният дебат дава възможност на социалдемократическото правителство да демонстрира, че има огромна подкрепа за присъединяването към НАТО. От осемте партии в Швеция само две по-малки леви партии са против.

В Хелзинки лидерът на републиканците в Сената на САЩ Мич Макконъл днес заяви, че в Конгреса на САЩ има "много значителна" подкрепа за влизането на двете северни страни в НАТО и той очаква бърза ратификация, като добави, че Швеция и Финландия ще "внесат много в алианса НАТО". Сенаторът изрази надеждата, че приемането на двете страни в северноатлантическия пакт ще стане възможно най-бързо. По думите му гласуването може  да се проведе преди ваканцията на Конгреса през август и добави, че се надява Съединените щати да бъдат "първите, които ще ратифицират" приемането на Швеция и Финландия.

Шведска делегация в Анкара за изглаждане на противоречията

След неформални разговори с турската страна в рамките на срещата на външните министри на НАТО в Берлин Швеция обяви, че ще изпрати дипломатическа делегация в Турция, която да обсъди кандидатурата на Стокхолм за присъединяване към НАТО и резервите на Турция относно предполагаемата шведска подкрепа за Кюрдската работническа партия (ПКК), съобщи „Дейли Сабах“, цитиран от БТА.

Шведската министърка на външните работи Ан Линде потвърди, че делегацията ще бъде изпратена в Анкара скоро за обсъждане на решението на шведската управляваща Социалдемократическа партия в подкрепа на влизането на страната в Северноатлантическия алианс.

Решението за контактите е взето, след като Турция изрази резерви към кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО и ги обвини, че оказват подкрепа на ПКК, която е разглеждана като терористична организация от Турция, ЕС и САЩ. На неформалната среща на външните министри на НАТО в Берлин през уикенда турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че между съюзниците в НАТО е нужна солидарност по темите на сигурността и Швеция и Финландия трябва да променят позицията си по въпроса, ако желаят да се присъединят към Алианса. Освен това Анкара настоява за отмяна на ограниченията, наложени от двете скандинавски страни за износа на отбранително оборудване за Турция.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.