Един от бойците, укриващите се в обсадения от руските сили стоманодобивен завод „Азовстал“ в Мариупол, призова милиардера Илон Мъск да помогне за евакуацията им, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Много от цивилните, които се намираха на територията на завода, бяха евакуирани през изминалата седмица след споразумение с Русия. Двете страни все още не са достигнали до договорка за свободното изтегляне на украинските войници, останали в завода.

„Илон Мъск, хората казват за теб, че си дошъл сякаш от друга планета, за да ги научиш да вярват в невъзможното. Нашите планети са близо една до друга, като аз живея там, където е почти невъзможно да оцелееш“, написа в „Туитър“ украинският командир от морската пехота Серхий Волина.  „Помогни ни да се махнем от „Азовстал“ и да преминем на неутрална територия. Ако не ти, тогава кой? Дай ми знак“ , допълва той.

Не става ясно дали Мъск е видял съобщението на украинския боец.

Илон Мъск, най-богатият човек в света, е собственик на „Спейс Екс“ – компания за космически ракети и на „Тесла“ – компания за електромобили. А в момента той планира да придобие и социалната мрежа „Туитър“.

Украинските власти казват, че около 1000 бойци се намират в подземните тунели на завода „Азовстал“ и че стотици от тях са сериозно ранени и имат нужда от незабавна евакуация.

През февруари, когато интернет връзката в Украйна бе нарушена след нахлуването на руските сили в страната, Мъск отговори на „туит“ на украински правителствен служител, който търсеше помощ. В него Мъск заяви, че сателитната широколентова услуга „Старлинк“ на „Спейс Екс“ е достъпна в Украйна и компанията изпраща  още терминални устройства към страната.