Осъждаме категорично руската агресия в Украйна, заяви президентът Румен Радев, след като проведе среща на "четири очи" с чешкия си колега Милош Земан, която се състоя в Пражкия замък Храдчани. 

Радев каза, че войната руши утвърдения международен ред, както и създаваната с десетилетия архитектура за сигурност в Европа.

Тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС, изисква дълбока и решителна трансформация на Алианса, нова стратегическа концепция с фокус източния фланг, каза Радев.

Президентът допълни, че нашите страни са силно ангажирани с изграждането на своя отбранителен капацитет и на срещата двамата с президента на Чехия са обсъдили как това може да стане по-добре.

Държавният глава изрази съжаление, че войната постави пред нашите страни редица предизвикателства и особено пред чешкото председателство на Съвета на ЕС.

Призивите за прекратяването на сраженията и насърчаването на преговорите отстъпват пред войнствената реторика, а това означава дълга война с тежки последици, отбеляза българският държавен глава. И България, и Чехия са съпричастни с украинския народ, ангажирани сме с оказването на хуманитарна помощ. Но трябва да се ангажираме повече с енергийната независимост на нашите страни, посочи Радев. Според него санкциите срещу Русия трябва да бъдат ефективни, но не трябва да допускаме да нанасят вреди върху нашите икономически и социални системи, допълни Радев. Той посочи, че спирането на доставките на петрол няма да се отрази добре на нашите икономики.

Държавният глава изрази своята убеденост, че Чехия има капацитета да води Европа в трудните времена като председател на Съвета на ЕС. Радев благодари на президента Земан за устойчивата подкрепа за членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и в Шенгенското пространство.

Българският президент изтъкна, че стокообменът между България и Чехия е рекорден - той бележи ръст всяка година с двуцифрено число. Но и двамата споделяме убеждението, че можем да постигнем много повече в редица важни области, със съвместни инвестиции и проекти като иновации в информационни технологии, автомобилна промишленост, енергетиката, здравеопазване, туризъм, инфраструктура.

"Аз се радвам, че бизнес форумът, който ще се състои утре, има възможност да открие нови хоризонти пред това сътрудничество", заяви президентът Радев.

Той каза, че и двамата споделят убеждението, че постигането на климатична неутралност, без да губим нашата конкурентоспособност, е невъзможно без създаване на условия за развитие на ядрената енергетика. Той е на мнение, че не трябва да допускаме грешката да се откъсваме много напред в модерни възобновяеми технологии и да закриваме нашите базови  мощности, като въглища, ядрена енергетика, производство на енергия от газ, без да сме създали устойчиви механизми и технологии за съхранява на енергия.

Радев посочи, че високо оценява връзките между двете държави в областта на образованието, науката, културата. Държавният глава припомни, че още през 1948 г. е открит български културен център в Прага. Високо ценим и изучаването на българския език в Карловия университет в Прага и на чешки език в България. Това е важно условие за свободния обмен в културата, икономиката, образованието, във всички области от съвременния живот, отбеляза още президентът Румен Радев.

Неговият колега Милош Земан каза в своето изявление пред медиите, че Чехия напълно подкрепя влизането на България в Шенгенското пространство.

"Дискутирахме и за подобни или едни и същи проблеми, относно отсрочването на енергийните санкции за някои държави членки на ЕС. Както ви е известно, за сега става дума за Унгария, Словакия и Чехия, но изглежда, че към тази борба ще се присъедини и България", каза Земан. Според него е парадоксално, че руснаците от една страна се заклеват в славянско братство, а от друга страна спряха доставките на газ на две славянски държави – Полша и България.

Земан каза, че основен акцент в разговорите е бил руската агресия в Украйна. "Във Вашата оценка на тази агресия намираме абсолютно сходство, включително, че и двамата се учудихме колко голяма е разликата между рекламата на руската армия и нейните реални резултати", коментира Милош Земан. 

Той каза, че с Радев са обсъдили двустранните отношения, които са на отлично ниво. Той даде за пример стокообмена между двете държави, който е постигнал исторически стойности.

Визитата на българския държавен глава продължава и утре, 11 май. В министерството на промишлеността и търговията, президентът Радев и министърът на промишлеността и търговията Йозеф Сикела ще открият Чешко-български бизнес форум под мотото „Together We Achieve More“. В него ще вземат участие представители на водещи фирми от отраслите на индустрията, енергетиката и електрониката, информационните и комуникационните технологии, биотехнологиите, финтех индустрията, машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост, отбраната и сигурността. 

По-късно през деня президентът Радев ще се срещне с наши сънародници, които живеят в Чехия. По официални данни българските граждани, трайно пребиваващи на чешка територия, са около 17 хиляди души. 

Съпругата на президента – Десислава Радева, ще посети Българското училище "Петър Берон" в Прага, което е с 74-годишна история. В него се учат около 125 български деца. 

БТА