Няколко хиляди души се събраха на "Поход срещу руския фашизъм" в София. И извървяха пътя от центъра до руското посолство в квартал "Изгрев". Там протестът продължи до късните часове.

Клуб Z го проследи на живо с видео.

 

Сред най-скандираните възгласи бе "Тук не е Москва".

Паметникът на съветската армия, по-известен като МОЧА, обаче не бе заобиколен напълно.

Група от шестващите се отби и там, като, разбира се, не липсваха провокатори.

Самият паметник бе заварден от полиция - както обикновено.

Имаше хора, които призововаха и той да бъде спирка, но се оказаха малцинство и така не се стигна до нов сериозен сблъсък с пропутинисти, охраняващи МОЧА.

Протестиращите срещу руската инвазия в Украйна се събраха първоначално пред президенството и викаха за оставка за Румен Радев и в подкрепа на атакуваната страна. Както е известно, президентът е против изпращане на военна помощ.

Дестинация - достигната

Около 20:30 ч. основният лъч достигна крайната дестинация - руското посолство. То също бе обградено с униформени, които бяха без "тежка" защита за справяне с безредици. Т.е. - очакваха мирно шествие.

Кулминацията на вечерта бе осветяването на посолството на федерацията с прожектор - с украинския флаг (с някои познати послания), както и с лика на президента Владимир Путин.

След 22 часа протестът пред посолството започна да оредява. Тръгвайки си, хората оставяха "окървавени" плюшени играчки, женско бельо, както и електроуреди. Последното бе саркастичен намек за ставащото в Украйна с кражбите на електроуреди от домовете.

Посолството пък надуваше руска музика - песни на Любэ и т.н.