"Специалната военна операция" много се проточи.

Това обяви в интервю за Асошиейтед прес президентът на Беларус Александър Лукашенко.

"Не мислех, че тази операция ще се проточи по такъв начин. Но не съм толкова потопен в този проблем, че да кажа дали всичко се движи по план, както твърдят руснаците, или е както го усещам. Нека подчертая още веднъж: чувствам, че операцията се проточи".

Диктаторът обаче оправда инвазията, тъй като Киев "провокирал Русия". Той увери, че Беларус прави всичко възможно "специалната военна операция" да не прерасне във "война".

"Ние категорично сме против каквато и да е война. Направили сме всичко и правим всичко, за да няма война. Благодарение на моя милост преговорите между Украйна и Русия започнаха", похвали се Лукашенко.

Той подчерта, че употребата на ядрено оръжие в Украйна е "недопустимо, тъй като тя е точно до нас - не отвъд океана, където са Съединените щати".

"Дали Русия е способна да извърши подобно нещо - това е въпрос, който трябва да зададете на руските лидери".

Президентът изтъкна, че руският му колега Владимир Путин не търси директна конфронтация с НАТО и че Западът трябва да направи така, че това да не се случи.

"Той много вероятно не иска глобална контронтация с НАТО. Използвайте това. Използвайте това и направете всичко, за да го избегнете. В противен случай, дори Путин да не го иска, армията ще реагира", предупреди лидерът.

Беларус е една от малкото страни, които твърдо застават зад Русия в конфликта с Украйна. Преди Москва да изтегли войските си от Киевската област често се спекулираше, че Минск ще нахлуе със свои части в Северна Украйна.

Лукашенко увери, че това няма как да се случи.

"Ние не заплашваме никого и ние няма да заплашваме никого, и няма да го направим. Нещо повече - ние не можем да заплашваме. Знаем кой стои срещу нас, така че се хвърлим в някакъв конфликт, в някаква война... въобще не е в интерес на Беларуската държава. Така че Западът може да спи спокойно", отбеляза диктаторът.

Той обвини Вашингтон, че подклажда напрежението между Русия и Украйна.

"САЩ искат да се възползват от момента, обвързва съюзниците със себе си и да удави Русия във война с Украйна. Това е тяхната цел - да се разправят с Русия и после с Китай", настоя Лукашенко.

Според него украинският му колега Володимир Зеленски е подчинен на САЩ.

"Днес не Зеленски управлява Украйна - без да ми се обижда, така мисля аз, може и да греша", изтъкна той и добави, че американският президент Джо Байдън може да "сложи край на всичко за една седмица".