Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руският президент Владимир Путин може да получи контрол върху целия въздушен трафик в района на Балтийско море, или върху 1/12 част от въздушното пространство на континента.

За това е напълно достатъчно той да превземе два от принадлежащите на Финландия Оландски острови, пише италианският в. "Кориере дела сера". Опасенията са на Чарли Салониус-Пастернак - водещ анализатор в Института за външна политика в Хелзинки.

Оландските острови са автономна територия на Финландия, където обаче се говори почти изцяло шведски език. Архипелагът е демилитаризирана зона. Той се състои от 300 островчета, разполагащи с удобни естествени пристанища и заливчета. Архипелагът е принадлежал на Русия в царско време. След това е станал част от Финландия, но по време на Втората световна война е бил анексиран от СССР.

Островите са разположени в Ботническия залив в Балтийско море между Финландия и Швеция. Те са на 1141 километра от Русия, но един изтребител "МиГ" може да стигне дотам само за час, отбелязва "Кориере дела сера".

Финландският външен министър Ерки Туомиоя коментира, че "не си струва публично да се обсъждат някои работи". Той нарече "несвоевременна провокация" думите на експерта Салониус-Пастернак.

Премиерът Александер Щуб обаче заяви неотдавна, че не е изключено в скоро време в скандинавската република да бъде проведен референдум за влизане в НАТО.

Досега никой във Финландия не е говорил за присъединяване към пакта, отбелязва "Кориере дела сера". След Втората световна война нейният неутралитет винаги е бил гаранция срещу съветско нахлуване като в Унгария през 1956 г. или Чехословакия през 1968 г. Сега обаче съвсем очевидно в Кремъл седи човек, който напомня на скандинавците за онези времена, продължава вестникът. И това не е само случващото се в Украйна, но и постоянното мотаене край финландските и шведските брегове на изтребители и подводници с надписи на кирилица върху тях.

Ключови думи

Коментари

Развеселен

и рублата ще мине на курс 1 000 за долар

Е, и?

Аман от простотии! Те руснаците и Луната могат да завладеят, ама искат ли наистина - това е въпросът?

Натъжен

Мозъкът на написалия горния пасквил трябва да е в карйна степен полиран, за да може да роди този журналистически прокиш.

европа

ей, голям зор да се вкара швеция в нато

"... постоянното мотаене край финландските и шведските брегове на изтребители и подводници с надписи на кирилица върху тях." Е сега разбирам защо шведите не ни обичат нас българите. :-)

швеция

На автора на статията явно не е известно, че Финландия има особени отношения с Русия и финланците избягват да дразнят ненужно големия си съсед. Руснаците от своя страна уважават изключително тези много точни и принципни северни съседи. Относно Оландските острови, Путин Е собственик на един от тях.

Стоян

Симо Хаюха е национален герой заслужил си този статут с изключителното уважение, което е показал на руската армия.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.