Шансът да падне пълната забрана за пушене в заведения е минимален, показва проверка на Клуб Z. Въпросът бе актуализиран след Нова Година от депутата от БСП Атанас Зафиров, който заяви, че ще търси подкрепа от всички парламентарни групи за либерализиране на режима.

Прогнозите за това как би протекло гласуването в пленарна зала, ако се стигне до такова, не могат да бъдат категорични, тъй като по въпроса "за" или "против" пушенето често се гласува не според партийната принадлежност, а шарено. Почти сигурно е обаче, че депутатите от ГЕРБ ще са против подобна промяна. През годините герберите имаха някои непоследователни действия по темата за пушенето. В крайна сметка обаче на последното гласуване по въпроса, което бе в края на 2013 г. от ГЕРБ бяха категорично против падането на пълната забрана.

Депутатите от Реформаторския блок също вероятно ще са против промените в режим за пушене. "Такава е европейската практика, а това, че у нас този режим създава предпоставки за корупция е местен проблем", обясни депутат от реформаторите.

В БСП и ДПС не са на единно мнение и най-вероятно гласуването ще бъде шарено. Дори ако част от тези две партии гласуват заедно с ГЕРБ и реформаторите против отпадането на пълбата забрана то тя ще си остане

Не е много ясно каква позиция ще заемат формациите, които са за пръв път в парламента - Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ. Почти сигурно е обаче, че и там гласуването няма да бъде единно. "Атака" ще са единствените, които ще са категорично "за" либерализирането на режима, тъй като това е тяхна последователна позиция.