Активисти от киевския Майдан разпространиха снощи фалшива новина за смъртта на сваления украински президент Виктор Янукович, предаде РИА Новости.

Пръв разпространи вестта Михаил Лебед в профила си във Фейсбук. "Умля Янукович. Току-що ми го съобщи приятел от кардиологичния център в Ростов. Докараха Яник (така наричат Янукович - бел. ред.) там около 11 часа вечерта на 3 март със сърдечен пристъп, а след един час той умря.", гласеше съобщението.

Вестта за смъртта на Янукович в профила на Михаил Лебед

 

Новината плъзна мълниеносно из руски и украински сайтове. Изданието "Блокнот" от руския град Ростов на Дон обаче се свърза с лекарите в кардиологичната болница. Те категорично отрекоха твърденията за смъртта на бившия президент. "При нас няма пациент на име Янукович. Освен това той не е постъпвал при нас", заявил пред "Блокнот" шефът на медицинския център Александър Дюжиков.

Янукович се появи в Ростов на Дон на 28 февруари. Това бе първата му публична поява след неговото бягство. Парламентът в Киев гласува самоотстраняването му от поста. В Ростов на Дон бившият президент даде пресконференция, на която заяви, че продължава да е законен държавен глава. Новата власт в Украйна обвини доскорошния държавен глава за международно издирване по обвинение в убийство на мирни граждани по време на протестите в Киев. При сблъсъци с органите на реда в края на февруари на Майдана в столицата загинаха 88 души.

Късно снощи руският представител в ООН Виталий Чуркин заяви, че Янукович пратил писмо до Владимр Путин, в което го моли да прати войска в Украйна с цел гаранитране на сигурността на рускоезичното население там. САЩ изразиха съмнение в автентичността на посланието. Засега не се знае със сигурност истинско ли е то или не.