Световноизвестният детски хор на БНР събра доброволни дарения за хуманитарна помощ за Украйна.

Това стана на благотворителен концерт в белгийския град Гент. Той се състоя в църквата „Свети Михаил“ и бе организиран от Българското културно дружество „Вълшебни гласове“.

Гент е градът с най-многобройната българска общност в Белгия.

Децата изпълниха църковни песнопения, сред които творби на Моцарт, Верди, Доницети, Пучини, Николай Кедров, Добри Христов, Николай Кауфман и други.

Диригентката Венеция Караманова (вляво) и пианистката Сиана Атанасова получиха букети от публиката.

Хорът пя под диригентството на маестра Венеция Караманова и съпровода на пианистката Сиана Атанасова.

„За мене беше чест да пея тук. А за Украйна се надявам на мир и щастие, всички да сме заедно, независимо от каква раса сме, от какъв народ и от коя държава“, сподели пред Клуб Z 17-годишната хористка Александра Вутова.

Сънародникът ни Томо Томов е особено заинтересован от помощта за Украйна. Съпругата му е украинка.

„Изживяваме ставащото там всеки ден, защото звъним и питаме как е. Родителите на съпругата ми са в Украйна, представете си как се чувстваме“, допълни той.

Той е особено разочарован от антиукраинските коментари на българи във фейсбук. И дори не може да повярва, че тези хора са българи. Томов призовава тези свои сънародници да проявят разум, защото смята за непоносимо това, което се случва в родината на жена му.

Концертът бе в църквата "Свети Михаил" в Гент.

Българското дружество се е решило на този жест, тъй като в Гент има голяма украинска общност. Пристигнали са и доста бежанци от тази страна, разказа председателят на организацията Антония Михайлова. Тя помага и за набирането на преводачи с украински език.

„Съвсем спонтанно решихме, че в такива времена е нещо съвсем нормално да се организира една такава човешка проява“, каза Михайлова.

Антония Михайлова

„Войната е срещу умния свят“

На концерта бе и украинският свещеник Иван Данчевски - настоятел на гръкокатолическата община в Гент.

„Това, което чух на концерта, бе за мен нещо родно. Още когато концертът започна с „Отче наш“, сърцето ми подскочи, защото това е нещо, което ни свързва. Имам предвид църковнославянския език, нашата литургична молитва. А това, че деца изнасят този концерт, за да подкрепят Украйна, украинските деца, е нещо специално. Нещо, което дори не всички възрастни разбират. Когато виждаш очите на тези деца, разбираш, че те не само пеят, но и преживяват, силно желаят с цялата си душа да покажат най-доброто от себе си. Огромна благодарност за концерта“, развълнувано говори отец Иван.

Разговаряме на руски език. Той не се притеснява от това, особено когато трябва хората да разбират какво си говорят. Свещеникът е готов да говори на всички езици, които знае, само и само да го чуят и да разберат какво иска да каже.

Отец Иван Данчевски се трогна от българските деца.

 

Съвсем естествено Клуб Z поиска мнението му за отказа на българското правителство да даде военна помощ на Украйна.

„Бих посъветвал българските политици да се поставят на мястото на Украйна. Какво биха направили те, ако ги бе нападнала Русия. Нека разберат, че сме съседи, макар и през Черно море. Нека отхвърлят тази руска пропаганда, каквато от години работи не само в Украйна, но и в България, Балтика, цяла Европа. Мисля, че ако искаме свобода, европейскиценности, трябва да се борим заедно. Защото това е война не само срещу Украйна, а срещу умния свят“, заключи отец Иван.

Днес детският радиохор ще изнесе концерт в Брюксел под надслова „Обединени от гласа“.