PolitiCheck е рубрика на Factcheck.bg, в която следим изказванията на политиците. Всяко обновяване на публикацията ще бъде отбелязано с датата на всяка нова проверка на твърдение. Предишните публикации вижте ТУК.

26 април 2022 г.:

ТВЪРДЕНИЕ:

„Вижте какво казва германският канцлер от вчера (…) : „Край. Няма да предоставяме повече оръжия на Украйна. Искаме мирно споразумение, да предложат план за мир, защото давайки все повече и повече оръжие удължаваме войната”. Така че чуват се подобни на нашите аргументи вече и в Европа и то от големите държави.”

Това казва вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова (председател на БСП) в интервю за “Още от деня” по БНТ 1.

ПРОВЕРКА:

Твърдението на Корнелия Нинова не отговаря на фактите. В деня на интервюто ѝ – 26 април 2022 г., „Дойче вече“ съобщава, че Германия ще достави зенитни танкове „Гепард“ на Украйна. Потвърждението идва от министъра на отбраната Кристина Ламбрехт, която обяви този ход по време на встъпителни думи във военновъздушната база Рамщайн в Германия на конференция по отбрана.

„Вчера решихме, че Германия ще направи възможна доставката на зенитни танкове „Гепард“ за Украйна“, казва Ламбрехт, цитирана от „Дойче веле“. Тя казва още, че се подготвя обучение на украински войници в Германия, заедно със Съединените американски щати.

Досега Германия не доставяше тежки оръжия, защото правителството отказваше. Федералното правителство изпрати на Украйна противотанкови оръжия, гранати, дронове, защитно оборудване и боеприпаси. Най-тежкото оръжие, което Германия до момента предоставяше на Украйна, са дванадесет минохвъргачки с калибър 120 милиметра и максимален обсег на стрелба почти 7.5 километра. Сега обаче ще предостави и зенитни танкове „Гепард“.

От държавите в Европейския съюз само Унгария и България не са предоставили никаква военна помощ за Украйна.

Преди руската инвазия в Украйна действително германският канцлер Олаф Шолц казваше, че няма да бъде изпращано никакво оръжие. През януари, когато Кремъл събра войници по границите с Украйна, но заявяваше, че това е обучение и няма да нападат – повече прочетете по темата тук, Германия изпрати 5000 защитни каски.

„През последните години германското правителство многократно е решавало да не доставя смъртоносни оръжия. Има причини за това, които, разбира се, също се основават на всички развития през последните години и десетилетия“, каза тогава Олаф Шолц.

След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари Германия обърна тази дългогодишна политика, която датира от края на Втората световна война, и беше определена от Шолц като „повратна точка“ в германската отбранителна политика.

Освен изпращане на оръжие, правителството одобри искания от други страни, сред които Естония и Чехия, за изпращане на част от техните запаси от бивши източногермански оръжия от съветския период в Украйна, включително гаубици и бронетранспортьори.

Следващата голяма промяна на парадигмата в германската политика дойде в средата на април, когато Русия се подготвяше за нова офанзива в Източна Украйна.

„С решението си да достави оръжие (на Украйна), Германия поема по-решаващ курс. Ние доставяхме, доставяме и ще доставяме“, каза германският канцлер Олаф Шолц пред германското обществено радио RBB на 13 април.

А на 21 април германският външен министър Аналена Бербок каза на пресконференция в Талин, че „за нас няма табута по отношение на бронираната техника и други оръжия, от които Украйна се нуждае“. Въпреки това Бербок каза, че приоритетът е да се гарантира, че Украйна бързо ще получи по-старо оборудване, проектирано от Съветския съюз, и че Германия ще попълни запасите на съюзническите страни, които имат такива оръжия, с модерно германско оборудване.

Проверката на Factcheck.bg показва, че твърдението на председателя на БСП, вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова, че германският канцлер Олаф Шолц е казал, че страната му няма да предоставя повече оръжие на Украйна, не е вярно. Още повече – в деня на интервюто на Нинова, всъщност Германия съобщава, че за първи път ще предостави на Украйна и зенитни танкове „Гепард“.

.......................

*Георги Марчев е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. С опит в създаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика – в. „Дневник“, сайтът Dnevnik.bg и в. „Капитал Daily“. Завършил е журналистика и продуцентство в Университета за национално и световно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „От Истанбулската конвенция, та на Измамата к0вид-19“, отличен с първо място в хакатона „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти – България.