Най-малко 20 полицаи са арестувани в Турция по подозрение в незаконно подслушване на президента Реджеп Ердоган и редица високопоставени държавни лица, съобщи БГНЕС.

Полицията е извършила обиски в осем турски града. Задържани са ченгета, обвинени в подслушване на бизнесмени, политици и представители на правителството, съобщава Анадолската информационна агенция. Заподозрените са следствени и за фалшификация на официални документи и нарушение на личния живот на частни лица.

Това е поредната от серията операции от началото на юли миналата година, по време на които бяха арестувани 55 полицаи от 25 провинции също по подозрение за подслушване на Ердоган и други високопоставени лица. Подобно на почти всички предишни акции детайлите около днешната акция бяха оповестени преди нейното извършване от неизвестен "активист" на Туитър, който се представя за Фуат Авни. Самоличността на потребителя не е известна, но се смята, че той може би е високопоставен член на правителството.

След юлската акция последва чистка и през август, когато също бяха натикани зад решетките десетки под пагон от 13 района на страната.

А в края на миналата година Турция издаде заповед за арест срещу религиозния проповедник Фетуллах Гюлен, който живее в САЩ от 1999 г. Той е най-големият противник на Реджеп Тайип Ердоган и се издирва за „ръководене на терористична организация”. 

Най-вероятно днешните арести са свързани с битката на Ердоган срещу своя бивш ментор Гюлен.