Шоково поскъпване на горивата в България не се очаква. Това заяви днес експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев. 

По думите му, до момента по бензиноколконките има увеличение с около 20% за последните няколко месеца и каза, че това се дължи на два основни фактора. 

"Това се дължи на коронавируса в Китай. Няма други фактори за поскъпване на горивата. Надявам се да има леко понижение дори.

Друг водещ фактор в ситуацията в Украйна. Ако има дори временно примирие там, цените ще тръгнат надолу", заяви Бенчев. 

И направи лично предположение, но все пак - като експерт:

"Прогнозите от 4-5 лева за литър ми се струват невъзможни."

Бенчев коментира и евентуалното пълно ембарго над вноса на руски енергийни продукти, което ЕС обсъжда в момента. Според него, рязко свиване на вноса ще изстреля цените нагоре и заяви, че без руския петрол ще бъде много трудно. 

"ЕС е по път за избягване на руските продукти, но това не може да се случи веднага. Трудно се намират други източници и ако веднага се въведе ембарго, това много ще оскъпи горивата. В дългосрочен план е възможно да се случи, но не и веднага."

По-ниските цени на горивата в Турция не са изненада, като те се дължат на това, че страната е извън ЕС и сама определя акцизите си, уточни Бенчев.

„Освен това турската лира доста падна. В Гърция пък производствените цени са по-високи дори, това показва, че ние сме държавата с най-ниски цени в района и в целия ЕС.

Изключение прави Унгария, която има въведен таван на цените на горивата”, каза още Светослав Бенчев.