Папа Франциск заяви, че се е отказал от плана да се срещне през юни с руския патриарх Кирил, който е съюзник на президента на Русия Владимир Путин и подкрепя войната на Москва в Украйна, предаде Ройтерс, информира БТА.

В интервю за аржентинския вестник "Насион" Франциск изрази съжаление, че се е наложило да се откаже от планираната си втора среща с патриарх Кирил, след като ватикански дипломати са изразили мнение, че подобна среща може да предизвика "голямо объркване в този момент", явно имайки предвид войната в Украйна. Папата няколко пъти е отправял косвени критики срещу Русия и Путин заради войната.

РИА Новости цитира руския митрополит Иларион, според когото срещата е била отложена, защото "събитията през последните два месеца" са щели да създадат много трудности за нейната подготовка.

По-рано този месец Ройтерс съобщи, че Ватиканът обмисля възможността да удължи пътуването на Франциск до Ливан на 12-13 юни с един ден, така че той да може да се срещне с Кирил на 14 юни в Ерусалим.

Източник от Ватикана, запознат с планирането на срещата, каза днес, че подготовката е била в напреднал етап и дори е било избрано мястото.

Папа Франциск и патриарх Кирил досега са се срещали веднъж - през 2016 г. в Куба.