Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Украинският външен министър Дмитро Кулеба късно снощи е приключил четиридневното си работно посещение у нас и прекоси Дунав мост с празни ръце, за да се озове в по-приятелска Румъния. 

Там преди няколко дни правителството промени своята наредба 122 от 1998 г., която забраняваше трансфер на държавни смъртоносни оръжия към страни извън НАТО, за да може да даде военна помощ на украинската армия.

В момента Румъния дава муниции за оръжия на украинската армия, каски и бронежилетки, както и лекува ранени украински войници в 11 военни болници. Освен това е изпратила 11 линейки в Украйна, посрещнала е и е настанила близо 800 000 бежанци от войната.

Делегацията на Кулеба на разговори с румънския премиер Чука. Снимка Туитър на Кулеба

„Войната е моментът на истината, тогава виждате истинското лице на някого, а Румъния показа истинското си лице, лице на приятел. Тя не само говореше, но и действаше. Никога няма да забравим това“, заяви дипломатският ръководител от Киев на съвместна пресконференция с румънския си колега Богдан Ауреску.

Кулеба добави, че Украйна ще спечели.

„Не се колебайте, ние ще победим, но за да успеем възможно най-скоро, трябва да си сътрудничим възможно най-скоро, на всички нива“, подчерта Дмитро Кулеба.

Министър-председателят Николае Чука уверил Кулеба, че ще продължат да оказват всякаква помощ на Украйна, включително като засилят работата на хуманитарния хъб в Сучава, който в момента получава и разпределя помощ за Украйна, идваща от цял свят.

За разлика от България, Кулеба покани румънското правителство да участва във възстановяването на неговата родина след войната.

Късно снощи, преди да отпътува от София, украинският външен министър се е видял със свои сънароднички, избягали от войната в България.

Кулеба с украински бежанки в София. Снимка Туитър на Кулеба

Той ги е уверил, че се работи по улесняване на завръщането в родината на всички негови сънародници, които са я напуснали без документи. Като начало той обяви, че министерството му ще издава лични карти и паспорти безплатно, но това също няма да помогне толкова много, тъй като украинските консулски служби почти навсякъде в Европа са свършили бланките за документи. 

Отделно обаче се работи по нова услуга с министерството на електронното управление, която да позволи документ, идентифициращ гражданите, да може да се генерира онлайн.

 

Коментари

Nyetflix

Скоро на всички българи ще ни стане ясно, че сме избрали грешната страна. Тогава пак ще мразим Щатите и съседите си, защото ни заобикалят. Защо ли? Тогава пак ще любим Русия, защото ще сме заедно в лайната. Такава е нашата орис!

Абсолютно

Вярно и много тъжно

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.