ЦСКА-София се класира по изключително драматичен начин на финала за Купата на България след 7:6 (0:2 в редовното време и продълженията) с дузпи в полуфиналния реванш срещу "Славия".

"Белите", отписани от мнозина след 2:0 за "червените" миналата седмица в "Овча купел", заличиха пасива още в 12-ата минута с голове Тони Тасев в 8-ата и Иван Минчев.

Стигна се до дузпи, при които гостите бяха на един вкаран 11-метров удар от триумф, ала вратарят Димитър Евтимов изби слабия удар на беларусина Никота Николаевич. След това отрази и опита на Камело Нгуена, така прати тима си на финал в турнира за трета поредна година.

И днес обаче тимът на временния треньор Алън Пардю игра много слабо, така единствено продължаването напред радва червената част на България. Останалото няма как да не я притеснява.

Двата тима изпълниха общо 16 дузпи, като при първите десет бяха безгрешни, а повечето и бити перфектно. Мено Кох направи пропуск за домакините - удар над вратата, така за минута-две ЦСКА-София се виждаше детрониран. 

Eдин от любимците на феновете на "червените" Греъм Кери получи награда преди мача по случай своя мач номер 100 за клуба. Първата възможност беше за домакините в 3-ата минута, когато Варела центрира от фаул към Жорди Кайседо, който тества вратаря Светослав Вуцов с глава. 

В 8-ата минута "Славия" откри след отлична атака на Радослав Кирилов по лявото крило. Капитанът на белите преодоля Томас Лам и пусна успоредно на границата на малкото наказателно поле. Двама бранители останаха пасивни, а Тони Тасев прати топката в мрежата.

В 12-ата продължителна атака на гостите завърши с изненадващ гол на Иван Минчев. Той видя, че Димитър Евтимов на вратата на домакините е излязъл напред, стреля и много ефектно успя да го прехвърли, изравнявайки общия резултат.

Само след четири минути и ЦСКА-София можеше да вкара, като останаха сериозни съмнения, че топката може и да е преминала голлинията. Тибо Вион проби от дясно и центрира, като кълбото падна до далечната греда. Кайседо стреля, Вуцов успя да сложи ръка пред топката и преминала, но не с пълния си обем (поне според съдиите), все пак беше изчистена. Съдията Волен Чинков се консултира с ВАР и не получи информация, че е направил грешка.

В последните пет минути на първото полувреме двата отбора създадоха по едно добро положение.

В 69-ата минута "Славия" можеше да накаже отново Евтимов, който излезе неразчетено. И не само това, но и не уцели топката както трябва при опит да изчисти, след като негов съотборник му попречи.

Кълбото попадна в Йон Бакеро, който от повече от 35 метра не успя да уцели мрежата. Минута по-късно Георги Йомов преодоля Соарес, центрира и този път Вуцов увисна, но Жорди Кайседо беше неподготвен за това, че топката кацна на гърдите му при паднал вратар на "Славия".

В 90-ата минута ЦСКА-София можеше да отбележи и да спечели, но Карло Мухар не успя да насочи топката във вратата от близко разстояние.

В продълженията и двата отбора заложиха на сигурността, но и не пропускаха възможности за атаки. 

В петък е другият полуфинал, в който "Левски" приема "Лудогорец" след 3:2 в първия мач.

При дузпите

Греъм Кери (ЦСКА-София) - гол, 1:0

Героги Вълчев (“Славия”) - гол, 1:1

Карло Мухар (ЦСКА-София) - гол, 2:1

Димитър Стоянов (“Славия”) - гол, 2:2

Амос Юга (ЦСКА-София) - гол, 3:2

Людовик Соарес (“Славия”) - гол, 3:3

Томас Лам (ЦСКА-София) - гол, 4:3

Мартин Петков (“Славия”) - гол, 4:4

Жорди Кайседо (ЦСКА-София) - гол, 5:4

Венцислав Керчев (“Славия”) - гол, 5:5

----

Асен Дончев (ЦСКА-София) - гол, 6:5

Кристиан Добрев (“Славия”) - гол, 6:6

Мено Кох (ЦСКА-София) - пропуск! резултатът остава 6:6, топкат излетя над напречната греда.

Никита Николаевич (“Славия”) - пропуск! Димитър Евтимов хвана ъгъла и изби, 6:6! Каква драма - при гол “белите” отиваха на финал

Брадли Мазику (ЦСКА-София) - гол, 7:6

Камело Нгаена (“Славия”) - пропуск! ЦСКА-София е на трети пореден финал за Купата, след като Евтимов отново се хвърли в десния ъгъл и изби по сходен начин, 7:6!