Досегашният заместник-директор на "Гранична полиция" Милен Пенев ще оглави дирекцията, предаде БГНЕС.

Дни преди нова година досегашният директор на "Гранична полиция" Захарин Пенов подаде оставка, а министърът на вътрешните работи Веселин Вучков я прие. Това стана, след като при тежка катастрофа в нощта на 25 срещу 26 декември край село Горно Ябълково загина 34-годишният служител на "Гранична полиция"-Русе Асен Асенов. При катастрофата тогава пострадаха 14 гранични полицаи.

Министър Вучков обяви днес, че вероятно Пенев в началото ще бъде и временно изпълняващ длъжността.

"Ние смятаме, че той заслужава да бъде и титуляр на поста", обясни МВР-шефът.

Пенев ще бъде назначен днес, допълни той.

Милен Пенев досега бе зам.-директор на службата и оглавяваше "Граничен контрол". Вучков обясни, че той е човек от кариерата и целият му професионален стаж е минал в дирекцията.

Министърът обясни назначението му с думите, че това е съвсем естествена приемственост.

"Пенев винаги беше с мен на границата, с целия екип, когато на няколко пъти се наложи да посещавам участъка в Елхово, така че имаме добри впечатления и аз като политически ръководител, и главният секретар, мислим, че необходимата приемственост ще бъде гарантирана", коментира Вучков.

Комисар Милен Пенев. Снимка МВР

Пенев е роден през 1972 г. във Видин. Завършил е висше образование през 1995 г. във ВВОВУ “В. Левски” – град Велико Търново по специалността “Гранични войски” с гражданска специалност “Двигатели с вътрешно горене” . От 1995 г. е назначен на държавна служба в ГДГП - МВР, заемайки последователно различни длъжности. Завършил е множество курсове за професионална подготовка, както и осем седмичен курс на обучение в Международната академия за правоприлагане (ILEA) в Будапеща, Унгария. За високи професионални резултати многократно е награждаван.