Руски телевизионен водещ заяви, че Великобритания се готви първа да нанесе ядрен удар върху Русия.

Прокремълският пропагандист Владимир Соловьов, водещ на вечерно политическо ток шоум по канала "Россия - 1" обясни така обвиненията от страна на Лондон, че Москва извършва геноцид в Украйна.

Всъщност повод за подобни обвинения, не само от страна Великобритания, но и от целия свят са изобилните свидетелства за убийства на цивилни, на масови изнасилвания и разрушаване на жилищни райони и гражданска инфраструктура от руските войски по време на т-нар. им  "специална операция" в Украйна.

Британският премиер Борис Джонсън не беше обвинил Русия в геноцид, а каза, че действията на руските войски, особено в киевското предградие Буча, където бяха открити над 400 убити цивилни украинци, "не са много далече от геноцид". 

Британски ядрен удар по Русия според Соловьов би бил "перфектното решение за Америка", каза Соловьов, защото по думите му при такъв сценарий Русия и Обединеното кралства взаимно биха се разрушили. 

 
Дори събеседнците на водещия изглеждат стъписани от тезата му, очевидно защото специалните трансатлантичедски взаимоотношения между САЩ и Обединеното кралство са широко известни. Не се разбира защо Вашингтон би искал края на своя исторически най-близък съюзник.
 
Особено любопитен е финалът на тази част от диалога:
 
-Ако те (британците - б.р.) нанесат по нас удар първи, никакъв член 5 няма да има - казва Соловьов, визирайки текста от договора на НАТО, според който нападение срещу една държава членка на алианса се смята за нападение срещу всички.
 
-Не им подсказвайте - отговаря един от участниците в шоуто. 
 
Основната манипулация тук съответства с базисната теза на кремълската пропаганда, че НАТО не е отбранителен военно-политически блок, а агресивен съюз, който заплашва Русия. 
 
НАТО многократно повтори преди и след началото на войната, че тя няма да се намесва пряко в конфликта, за да не допусне глобализирането му и превръщането му в ядрен.
 
Вижте въпросният диалог в подробности тук: