Жителите на украинските градове Херсон, Одеса и Николаев са изявили желание да влязат в състава на украинската Автономна република Крим, предаде РИА Новости.

Това заяви заместник-говорителят на Върховния Съвет на Крим Сергей Цеков.

Голяма част от населението на тези градове е проруски настроено. 58 на сто от жителите на Крим са руснаци и повечето от тях се противопоставят на централната власт в Киев.

Херсон е родният град на бившия български премиер Сергей Станишев, лидер на БСП и на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Той е роден там през 1966 г., когато Украйна е била част от СССР.

Градът се намира в източната част на Украйна, близо до мястото, където река Днепър се влива в Черно море. В първите дни след избухването на протестите в Украйна проруски настроени жители на Херсон нанесоха побой над опозиционери, протестиращи срещу отказа на тогавашния президент Виктор Янукович да подпише споразумение за асоцииране на страната с ЕС.

Крим в момента е ябълката на раздора между Русия и Украйна. В петък на полуострова се изсипаха над 6000 руски войници. В момента малкото украински бази, отказали да преминат на подчинение на местните автономни власти, са блокирани от маскирани военнослужещи, вероятно от Русия.

Тази вечер ЕС заплаши Русия със санкции, ако не изтегли войските си от Крим. Те могат да бъдат наложени още в четвъртък, когато ще се състои извъндерна среща на върха на ЕС, посветена на кризата в Украйна.