Скандалите около избора на директор на Народния театър "Иван Вазов" продължават. Резултатите от проведения конкурс най-накрая бяха обявени окончателно от Министерството на културата, но това предизвика нова конфриктна точка. Вече съвсем официално директорът е този, който се предполагаше, че е избран още в началото, докато министърът на културата Атанас Атанасов не внесе преди седмица някои съмнения. Т. е. Васил Василев.

Преди това Атанасов обяви по бТВ, че има някои притеснения около начина на провеждането на избора на директор на Народния театър "Иван Вазов", защото един от кандидатите не бил в съвсем трезво състояние. И докато Василев вече приемаше поздравления, министърът обяви, че трябва да се консултира с юристите на ведомството си. По-късно самият Атанасов привлече внимание с повече от нетрадиционен клип тип селфи, който пусна в социалните медии.

Според вече обявените резултати Васил Василев е класиран на първо място в конкурс за Народния театър. На второ място е Бойко Богданов. Некласираните кандидати са Мариус Донкин и Сава Драгунчев.

Това предизвика реакцията днес на досегашния шеф на театъра Мариус Донкин, който се почувства обиден и поиска оставката на министъра.

"Категорично не приемам тази подигравка,  тази гавра с начина на провеждане на конкурса, с отношението към тези грешки, които са гавра и подигравка с националния културен институт Народен театър "Иван Вазов". Това за мен е недопустимо. В този смисъл аз искам оставката на този министър". 

"Мъчих се да тръгна по една линия на мисълта как тя е вървяла, за да може този човек да бъде министър на културата на България. Министър, който трябва да продължи осъществи съществената промяна. Бях склонен да приема младостта, бях склонен да приема незнанието. Не мога обаче да си обясня съществуването на това място без опит, без възможност да познаваш културата и да реализираш тази промяна. Този смисъл за мен това не е промяна, а подмяна", каза още Донкин.

След което поиска: "Затова отново подчертавам Рестартирайте политиката си в културата. Сложете на това място този, който наистина може да направи промяната".

Днес на страницата на Министерството на културата бяха обявени резултатите от проведените още седем конкурса в други театри.

Според тях:

Михаил Байков е новият директор на Младежкия театър "Николай Бинев". На второ място е Димитър Митев. Некласираните кандидати са Борис Панкин и Илия Атанасов.

Мирослав Пашов е на първо място в конкурса за директор на театър "Българска армия", следван от Владлен Александров. 

Ясни са и новите директори на театрите в Пловдив - Кръстю Кръстев, Русе - Боян Иванов, Шумен - Илия Атанасов, и Стара Загора - Светла Тодорова.
  
Без класиран кандидат е приключил конкурса за Драматично-куклeния театър във Враца.