Президентът на Франция Емануел Макрон печели изборите, но отива на балотаж. При 97 процента преброени гласове Макрон взима 27,96%, а Марин льо Пен - 23,41%. Двамата отиват на балотаж след две седмици. 

Изненадващо добре се представи крайнолевият кандидат Жан-Люк Меланшон, който получава 21,95% от вота. Очаква се голяма част от симпатизантите му да подкрепят настоящия президент.

До 19 часа лидерите в класирането имаха равен процент гласове - 24%. В последния час на изборите обаче Макрон получи гласовете на големите градове и удпя значително да изпревари съперничката си. Ако спечели на втори тур, той ще е първият президент след Ширак, спечелил два мандата.

Макрон загуби доста от подкрепата си заради главоломният скок на цените на енергията през последните месеци. Марин льо Пен пък успя да направи рязък завой през февруари и унищожи всички снимки и лозунги, които показваха близката й дружба с Путин. Дали франзуците обаче са толкова късопаметни и ще забравят за финасирането на партията й от Русия, ще се види на следващия тур.

Изборите са важни за цяла Европа, тъй като Льо Пен на власт би могла да изтегли Франция от ЕС и да спре подкрепата за Украйна във войната срещу нея от Русия.