Европейският съюз днес заплаши да спре преговорите за безвизов режим и по ново двустранно споразумение с Русия, ако тя не изтегли войските си от Крим и не предприеме стъпки да намали напрежението в отношенията си с Украйна.

"Ако не бъдат предприети бързи действия за сваляне на напрежението в Украйна, в четвъртък държавните и правителствените ръководители, които ще имат извънредно заседание в Брюксел, ще вземат решение за прилагане на санкции", каза на от извънредния съвет на първите дипломати на Европа българският външен министър Кристиан Вигенин.

"Част от тях изброихме днес като например спиране на визовия диалог с Русия, спиране на преговорите по ново споразумение между ЕС и Русия", поясни Вигенин. - И ще бъдат обмислени и други мерки, които биха имали връзка с отношенията между ЕС и Русия и последици за самата Русия."

Като главна мярка за сваляне на напрежението ЕС иска незабавно изтегляне на руските военни части от Крим, каза Вигенин. "Това вероятно няма да е достатъчно. Ние дадохме една по-широка формулировка: бързи и убедителни действия, които да доведат до сваляне на напрежението", допълни той.

Твърд тон към Москва на Брюксел

Френският външен министър Лоран Фабиюс посочи, че европейските държави, членки на Г-8 – Великобритания, Германия, Италия и Франция, са замразили подготовката си за участие в предстоящата среща на голямата осморка в руския черноморски курорт Сочи.

При липса на ясни и конкретни мерки за разведряване от страна на Русия „цяла серия от контакти“ с нея ще бъдат прекъснати, добави той.

"В същото време ние желаем да започнем диалог", каза Фабиюс, като изтъкна, че общият дух на срещата е бил белязан от "твърдост". Русия още не е потвърдила, че би приела евентуално посредничество на Организациятата за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предложено от канцлера на Германия Ангела Меркел, каза Фабиюс. 

Целеви европейски за руски представители

"Посочихме на Русия, че ще има последствия за двустранните отношения между нея и ЕС, ако тя не работи да деескалира тази криза", заяви външният министър на Ирландия Иймън Гилмор. Той не изключи целеви европейски санкции срещу отделни руски представители при липса на удовлетворително решение в бъдеще.

"Това е най-сериозната криза, пред която Европа е изправена от края на Студената война насам", добави Гилмор.

"Няма военно решение на този въпрос и спешно трябва да се седне на масата за преговорите", каза Кристиан Вигенин.

По негово предложение министрите включили в заключенията си текст, изискващ украинските власти да защитават правата на малцинствата в държавата.

Вигенин заминава утре на посещение в Киев и Одеса, чийто главен акцент ще бъде българската общност в Украйна. "Искаме с това посещение да дадем сигнал, че това не е въпрос, който можем да оставим настрана и че отношенията между България и Украйна ще зависят от това как новата власт в Киев се отнася към малцинствата и конкретно към българското малцинство", добави той.