Известното британското издателство HarperCollins UK отпечата атлас за Близкия изток, в който била "забравена" държавата Израел, съобщи АП. Изданието е пуснато на пазара през юни 2014 година от дъщерната компания Collins Bartholomew. Помагалото е предназначено за ученици и студенти от държавите в Близкия изток, а издателите не включили Израел заради "арабско-израелският конфликт". Британците вероятно са решили, че след много години на военни действия и обтегнати отношения, арабските държави ще приемат по-добре карта, на която Израел просто не е отбелязан.

На картата се виждат държави като Сирия, Йордания и Газа, но никъде не се споменава за Израел. От британската компания обясняват, че целта на атласа била да запознае младежите с "връзката между социалната и физическата среда в региона, предизвикателства ѝ и нейното социално-икономическо развитие."

От ляво се вижда атласът на Harper Collins, в който липсва Израел. От дясно е картата на 
Близкия изток с всички държави.

От Harper Collins обявиха, че изданието е изтеглено от пазара и поднасят извиненията си на всички, които са засегнати от грешката им.

"Този продукт вече е премахнат от пазара и всички копия ще бъдат унищожени. HarperCollins искрено се извинява за този пропуск и за всяка обида, която е предизвикал", се казва още в съобщението.

В сайта Amazon.com, където изданието също е било пуснато за продажба, бяха публикувани слаби оценки с "1 звезда" и гневни коментари.

"Възмутително е как едно от най-големите издателства в света не признава съществуването на държава Израел. Това е пародия и международен срам. Не мога да повярвам, че през 2014 продължават да се случват подобни глупости", пише един от критиците.

Международници и преподаватели подчертават, че отпечатването на подобни издания само ще засили чувството на омраза между Израел и арабските държави. Според експерти подобен "малък пропуск" може да засили конфликтите в и без това напрегнатата зона.