Известният адвокат Николай Хаджигенов обвини МВР в бездействие, в следствие от което двамата осъдени за убийството на студента Стоян Балтов се укриха преди да бъдат вкарани в затвора.

Както Клуб Z писа Вили Георгиев и Светлозар Стоилов са обявени за национално издирване от 23 декември м.г. Двамата бяха осъдени ефективно на по 18 г. зад решетките, но стана ясно, че са последвали "светлия" пример на Пламен Галев и Ангел Христов (братя Галеви) и убиеца от дискотека "Соло" Илиян Тодоров, които също се укриха преди наказанията им да бъдат приведени в действие.

Че убийците ще избягат предвиди дни преди да стане ясно, че бягството е факт майката на Стоян Балтов Зарка Димова. Едно от предположенията е, че може би отдавна, още преди месеци, са заминали за Германия.

"Осъдените минават като автобус 306 през "Плиска". Проблемът е в МВР, както обикновено - че мерките за неотклонение, каквито е да са те, не се контролират от МВР. А границите се контролират от МВР", възмути се Хаджигенов в студиото на Нова тв.

Той попита защо изобщо има гранична полиция, ако тя не да проверява и сверява данните на преминаващите. 

"В МВР много отдавна са абдикирали от задълженията си. Много отдавна не правят нищо от нещата, които трябва да правят. Какъв е смисълът от това МВР?!"

"Мерките за неотклонение никога не са се спазвали от МВР, освен когато не става дума за специфични, обикновено поръчкови дела. Всичко останало е "оправяй се както можеш". Тогава какъв е смисълът от МВР? За какво им плащаме заплатите? Превърнали са се в една огромна черна дупка, акумулираща бюджетни средства", заяви Хаджигенов. 

Той призова министъра на вътрешните работи Веселин Вучков да поеме персонална отговорност за случилото се. Нарече го и "поредното недоразумение" начело на ведомството. 

"Това, че близките предупредиха означава, че МВР е трябвало да засили контрола. За близките на това зверски убито момче справедливостта не е възтържествувала", посочи и Ивета Анадолска, също адвокат и бивш съдия по наказателни дела.

Според нея обаче проблемът е и законодателен:

"Не са уредени нещата по такъв начин, че те да гарантират изпълнение на присъдата, когато тя влезе в сила. Този проблем съществува в последните две години след бягството на т.нар братя Галеви".

Анадолска припомни тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) по казуса с Галеви, с което ВКС излезе по искане на тогавашния министър на правосъдието Диана Ковачева. Ковачева попита дали когато съдът постанови затвор, присъдата, макар и невлязла в сила, може да послужи като основание за задържане. ВКС обаче реши, макар и не единодушно: невлязла в сила присъда, било то и ефективна, не е основание за арест.

"Самият факт, че върховните съдии не бяха единодушни и имаше много особени мнения, означава, че в закона има една празнина, която не може да бъде запълнена с тълкуване", коментира Анадолска. 

Според нея трябва да се мисли в посока на това обвиняемите по такъв тип тежки дела да се явяват пред вазивната, и касационната инстанция. Засега това е тяхно правило, но трябвало да се превърне в задължение.

Двамата юристи в студиото предположиха и че бегълците ще бъдат пуснати за издирване и чрез Интерпол. Но докато и това стане, ще мине още време, което ще им даде възможност да се укрият по-добре, в това число и в държави извън ЕС, с които нямаме спогодби за екстрадиция.