"Ще организирам масов протест, ако българското правителство направи предателство и разреши Република Северна Македония да започне преговори с Европейския съюз."

Това заяви пред Клуб Z Илия Стояновски, македонски гражданин от български произход, един от активистите на българските организации в РСМ.

Той и Петър Колев, председател на македонската политическа партия "Граждански демократичен съюз" - организация на хората с българско самосъзнание в РСМ, уточниха, че те не са против влизането на Северна Македония в ЕС, но това не трябва да става, докато страната не се откъсне от сръбското и руското влияние и не спре с държавната политика на омраза към българите.

Колев каза, че има данни за преброени 19 000 граждани, които имат и българско гражданство, но са описани като македонци.

Според него обявените данни, че има само 3504 българи в Северна Македония са манипулирани.

"Целта е да не се промени конституцията и българите да не станат държавнотворен народ. Искаме всеки гражданин да може да провери как е преброен - получихме отговор, че това не може да се случи. Никой не казва защо. В момента не мога да кажа как съм преброен", добави той.

Петър Колев е запознал премиера Петков и политици от ГЕРБ и ДБ с манипулациите на преброяването, писал е и на президента Румен Радев.

Той уточни, че по закон няма право да обжалва резултатите от преброяването.

"Преброих се онлайн от София, но като отворих данните от преброяването, нямаше данни за българите от чужбина. 

Ще отида до Скопие и ще подам искане да ми дадат официален документ как съм се преброил", зарича се друг македонски гражданин от български произход - Илия Стояновски. 

Очаквайте в Z-Kаст следващата седмица разказа на Петър Колев и Илия Стояновски за преброяването в РСМ и отношението към хората, които се декларират открито като българи.