Пациентът да избира при кой лекар може да отиде. Промяна в начина на плащане на лекарите - то да стане хибридно, като се дават пари и за извършени амбулаторни прегледи. Намаляване на доплащането с повече средства за здраве в БВП.

ова са някои идеи за промени в доболничната помощ, които лансират от "Продължаваме промяната" и които председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Антон Тонев представя пред БТА.

Искаме да въведем промяна в начина, по който се прави здравна политика, казва той.

Пациентът да избира при кой лекар да отиде

Идеята пациентът да може да избира при кой лекар да се прегледа ще се осъществи, когато се изпълни задължителното условие за това – въвеждане на ефективно електронно здравеопазване и електронно здравно досие.

"Тъй като това се очаква да се случи към края на годината или най-късно в началото на следващата, имаме доста дълъг хоризонт, в който да излагаме нашите идеи. Не планираме идеи, които да станат утре или след месец, а по-скоро даваме визия за една категорична промяна в системата на здравеопазването", посочва Тонев.

Идеята била на етап на публично обсъждане, "ще се опитаме да съберем обществена подкрепа, както и подкрепа от гилдията на личните лекари".

Ето как Тонев обяснява какво представлява тя:

"Ако пациентът реши да отиде на преглед извън работното време на своя личен лекар, ще може да го направи в центрове или кабинети за неотложна помощ. В момента има разкрити такива кабинети, но доколко ефективно работят е отделен въпрос. Кабинетите за неотложна помощ ще бъдат използвани от пациенти, които не са в спешно състояние, но смятат проблема си за достатъчно значим . В тях хората ще бъдат прегледани от лекар на момента, вместо да чакат. Тази възможност и сега съществува и е регламентирана. Нищо радикално не се предлага."

До месец-два ще бъдат предложени и промени в наредбата за специализациите. Все още идеите не са официално описани, защото това ще бъде концепция с промени и засега се въздържаме, тъй като всяко едно написване затваря възможността за динамика в идеите, обяснява шефът на здравната комисия на Народното събрание. 

Хибриден модел за заплащане на личните лекари

Как ще става заплащането на личните лекари? Чрез хибриден модел. Някои от услугите, които в момента се предлагат от тях като детска консултация, профилактика, диспансеризация, ще останат по същия начин, както са извършвани досега, т. е. известна част от доходите на личните лекари ще останат под формата на капитационно заплащане. Заплащането по капитация се получава за всеки, записан в пациентската листа, уточнява Тонев. 

Основната реформа, която са замислили управляващите, е преминаване към заплащане на извършен преглед.

"Първата ни идея е да намерим начин да подобрим това заплащане – да възнаградим по-добре труда, който те полагат, и търсим начин, по който това да стане. Втората цел, която преследваме, е да нормираме тяхното работно време – те да загубят задължението да бъдат на разположение на своите пациенти по телефона, в извънработно време, в почивните дни, което изключително натоварва общопрактикуващите лекари в момента. В малките градове и по селата има лични лекари, които не са излизали в годишна почивка от години, тъй като не могат да намерят заместник, който да поеме пациентите. Такива случаи се срещат в по-малко населени места, където излизането в почивка на лекаря е предизвикателство", посочва още той. 

Цялата здравна информация ще бъде под формата на електронно здравно досие, достъпно за всички общопрактикуващи лекари. Във времето, в което лекарят е в годишната си почивка, пациентите му ще могат по електронен път да си запишат час за преглед в най-близката лекарска практика. В тази лекарска практика ще разполагат с всички здравни данни, за да могат да вземат най-доброто решение за посетилия болен.

Предвижда се различните видове прегледи да имат различна цена. В отговор на въпрос каква би била промяната, тъй като и сега Националната здравноосигурителна каса заплаща на лекарите извършените от тях прегледи – първичен, вторичен, диспансеризиране, на различни цени, Тонев обясни, че „отговорът на този въпрос предстои да бъде даден“.

Ефектът на доплащането щял да бъде намален с увеличаване на публичните разходи за здраве

Според шефа на здравната комисия на НС, за да се намали ефектът на доплащането, плавно напред в годините "трябва да вървим към увеличаване на публичните разходи за здраве". 

За преустановяване на нерегламентираните плащания е необходим много сериозен контрол, казва още той.

"Една от кампаниите, които ще водим, е да стимулираме гражданите да ни подават сигнали за ситуации, в които са били принудени да извършват такива нерегламентирани плащания." 

Към момента не се обсъжда повишаване на здравната вноска, няма такива идеи, става ясно още от Тонев.