Наш кореспондент

ТАМПА, ФЛОРИДА - Ветеранът дипломат Хенри Кисинджър е зает със секретна мисия да организира преговори между президента Барак Обама и руския му колега Владимир Путин, разкриват анонимни източници от Белия дом. Кисинджър, който е бивш съветник по въпросите на националната сигурност и някогашен държавен секретар на САЩ в кабинета на Роналд Рейгън, е активен участник в срещите на международния мозъчен тръст „Билдерберг“. Съществуват предположения, че вископоставени чуждестранни участници в забуления в тайна форум, са изразили препоръки към Съединените щати да потърсят начин за подновяване на диалога на най-високо равнище с Русия. Политически лидери в Европа се страхували, че обтягането на отношнията между Запада и Москва създава сериозна заплаха за сигурността на Стария континент. Кисинджър, който имал дългогодишно приятелство с Путин, бил натоварен да проведе телефонен разговор с руския президент. Не става ясно дали Кисинджър е позвънил в Кремъл. Опитният дипломат и Белият дом отказали коментар по въпроса.

„Не мисля, че някой в този момент вярва, че е възможен рестарт на отношенията с Кремъл. Нашата теория за този опит е да видим дали нещо може да се получи. Въпреки малката вероятност за успех“, посочил за агенция Блумбърг високопоставен представител на администрацията на държавния глава на САЩ.

Досега Путин проявяваше слаб интерес за оправяне на отношенията със САЩ, а така също не заявяваше готовност да прекрати агресията срещу Украйна. В обръщението си по радио „ Гласът на Русия“ по повод идващата 2015 г., Владимир Владимирович обаче отправи новогодишно поздравление към Обама и заяви желание за развитие на конструктивния диалог между двете страни.

От месеци Белият дом безуспешно опитва да възстанови каналите с Кремъл за разговори по двустрании и международни въпроси. В края на 2014 г. Съветът за национална сигурност към президенството на Обама извърши задълбочен преглед на политиката на САЩ спрямо Русия. В рамките на анализа били проведени и десетки срещи в Държавни департамент във Вашингтон.

През есента на 2014 г. държавният секретар на САЩ Джон Кери предложил да направи посещение в Москва. Визитата била насрочена, но отменена в последния моемнт заради малкия шанс да бъде постигнат напредък в диалога Вашингтон – Москва. Кери, който се познава от дълго време с руския външен минстър Сергей Лавров, е основната фигура в единствения оставащ канал за връзка с Русия - дипломатическият. Двамата се срещат редовно, много често на четири очи, без присъствието на сътрудниците си. Топдипломатите също регулярно разговарят по телефона.

Източници твърдят, че в разговорите с Лавров Кери предложил да бъдат вдигнати някои от санкциите срещу Русия, ако Москва се обвърже да спазва договореностите от срещата за Украйна, състяла се в столицата на Беларус, Минск през септември 2014 г. В частност Путин трябвало да се ангажира да прекрати вооенната подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна. Вашингтон дал да се разбере, че ще запази единствено санкциите, наложени на Русия заради анексирането на Крим. Лавров обаче отказал категорично да обсъжда този въпрос.

Преди два месеца Кери съобщил, че е дискутирал с руския си колега евентуалното сътрудничество на двете страни за Афганистан, Иран, Северна Корея, Сирия и Йемен. Но илюзията за относително затопляне на отношенията била посечена от Лавров, който категорично отрекъл твърденията на американския си колега, че Москва била склонила да съдейства на Вашингтон в кампанията срещу "Ислямска държава". В този момент Кери бил много по-ентусиазиран от Обама за поправяне на отношнията с Русия.  Плахият изглед за това се изпарил, след като президентът на САЩ в реч в ООН заяви, че „руската агресия в Европа припомня дните, когато големите държави притискаха малките, преследвайки териториалните си амбиции.“ Шефът на щатската дипломация се опитал да притъпи раздразнението на Лавров и му препоръчал да не обръща внимание на думите на Обама. 

„Кери каза, че имаме толкова сериозни неща за обсъждане, че да се отделя внимание на това е безполезно“, посочил руският топдипломат пред журналисти в Москва.

Същевременно Държавният департамент предприел разяснителна операция, за да премахне подозренията, че неговият шеф има различия с Обама,  и разпространил  съобщение, в което между другото се казва:

„Държавният секретар Кери не адвокатства  на Русия в администрацията за рестартиране на отношнията. В действителност той заема силна и понякога песимистична позиция. Като шеф на американската дипломация той винаги търси пътища за по-продуктивни отношния.“

Междувременно руската икономика изпадна в криза, до голяма степен заради сгромолясването на цената на петрола. Представител на администрацията във Вашингтон, смята, че ако не са били наложени санкциите, Путин вероятно е щял да бъде още по-агресивен спрямо Украйна. Служителят посочил, че е необходимо време, за да заработи ембаргото срещу Русия. 

„Нека да видим как ще се чуства Москва, когато иконимката продължи да запада, а украинското стопанство отказва да се сгромляса. Ако руснаците са готови да отстъпят, те не го показват. Путин остава непреклонен и руската военна подкрепа за украинските бунтовници не престава. Ръководството в Кремъл отхвърля маневрите, които Кери преприема официално и зад кулисите“, коментирал високопоставеният държавен чиновник.

САЩ не са доволни от това, че на Путин му стана навик да отправя периодични нападки срещу американската политика и ръководство. В същото време видни републиканци не пропускат да атакуват Обама за позицията му спрямо Кремъл.

„Техният подход към Русия е продиктуван от наивност и пожелателно мислене“, с ирония критикува анонимен представител на пресбюрото на Белия дом.

Бъдещият шеф на Комисията по въоръжените сили към Сената Джон Макейн пък заяви наскоро за Обама:

„Това е стратегия в най-добрите традиции на Невил Чембърлейн. Мисля, че руснаците са добре. Путин да е платил някаква цена? Много малка“.

Законодателната власт проявяваше голяма активност през 2014 г, но често в пълна противопложност на усилията на Обама и Кери да намерят някакъв изход от задънената улица. На 18 отктомври м.г. американският президент без голям ентусиазъм подписа разпореждане за разширяване на санкциите срещу Русия и засилване на военната помощ за Украйна.

Наблюдатели посочват, че въпреки тайните опити за рестартиране на отношенията САЩ – Русия, услията са изправени пред провал поради явното нежелание на Обама и Путин да направят насрещни стъпки.

„Съвсем очевидно е, че между Белия дом на Обама и Кремъл на Путин цари много лоша атмосфера. Въпросът не е в отсъствието на доверие, а в това, че двамата лидери не се харесват“, заявява Дмитрий Саймс, директор на Центъра за национални интереси.

Други есксперти посочват, че натоварването на Кери с амбициозна дипломатическа мисия е обречено на провал, защото руснаците знаят, че той няма пълномощия да взима решения.

„Колкото повече Кери залага на доброто си познанство с Лавров, толкова повече поставя руския си колега в трудно полжение пред Кремъл и Путин“, допълва Саймс.

Остава да се види дали печеният ветеран в дипломацията Кисинджър ще може да направи повече от шефа на Държавния департамент. Той обаче е изправен пред почти невъзможна мисия – да уреди връщането на Обама и Путин на масата за преговори.