Вече няма причина американските платформи да се изтеглят от Европейският съюз, след като ЕС и САЩ постигнаха принципно споразумение за трансграничния трансфер на данни. Това стана ясно след изказване на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен миналата седмица.

Новото споразумение за нова структура на трансатлантическите потоци на данни ще гарантира неприкосновеността на личния живот и гражданските свободи, увери тя.

През февруари основателят и собственик на някои от най-големите социални мрежи в света Марк Зукърбърг обяви, че има опасност компанията му Meta да спре две от своите платформи - Facebook и Instagram - в Европа. Причината бе новите изисквания на европейските регулатори да не се пращат данни на европейските потребители в американски сървъри.

Наскоро ирландската Комисия за защита на данните обяви, че препращането на данни на европейци в САЩ нарушава законите за защита на данните. Това е в следствие на решение на Съда на европейските общности от 2020 г., което анулира действащия дотогава Щит за личните данни (Privacy Shield).

Така компании като Meta изпаднаха в правна несигурност как да боравят с данните при прехвърлянето им през граница. Новите регулации можеха да ги принудят да боравят с европейски данни само в Европа, което би наложило сериозни промени на финансовия им модел.

Хората на Зукърбърг видно са доволни от сделката - Ник Клег, президентът на Meta за глобални комуникации заяви, че новата сделка "осигурява безценна увереност" на европейските и американски компании за бърз и сигурен трансфер на данни.