Европейската прокуратура разследва 9 български компании, заподозрени в измами с цел получаване на еврофондове в размер на 6 милиона евро, съобщиха от централата на институцията в Люксембург.

На 22 март в София и още няколко града в областите София, Перник и Монтана са извършени 25 обиска. Разпитани са 10 души.

Разследваните лица са мениджъри, собственици и представители на компании, кандидатствали и получили средства на ЕС по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Тя е насочена към малки и средни предприятия с цел подобряване на развитието на българската икономика.

Споменатите хора са заподозрени в принадлежност към организирана престъпна група и представяне на фалшиви документи с цел незаконно получаване на парите. Не се споменават обаче имена нито на хора, нито на компании.

По искане на делегиран европейски прокурор и с одобрението на Специализирания наказателен съд Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ е извършила 25 обиска на жилища, офиси, складове, както и на принадлежащи на фирмите коли. Конфискувани са голямо количество документи и хардуер, а също така и оборудване предимно за използване строителни материали – самосвали, екскаватори, кошове за челно товарене. Те били закупени с получените пари, възлизащи на 6 милиона евро.

Разследването продължава, съобщават от Европейската прокуратура.