Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пристъпи към изпълнение на едноименния си управленски план - да направи българите богати колкото останалите европейци. И то за по-малко от 365 дни.

От пресцентъра на партията разпратиха в съобщение, написано с главни букви, в което се казва, че националистът ще представи във вторник визията си за промяна в трудовото законодателство в ресорната комисия към тристранния съвет за национално сътрудничество. Събитието ще се състои в сградата на социалното министерство. "ЗАПОВЯДАЙТЕ! ЩЕ БЪДЕ ИНТЕРЕСНО!", приканиха от партията.

Става въпрос за гръмката идея на Сидеров, определяна като популистка, за изменения в Кодекса на труда, които да гарантират поне 1000 лева минимална заплата на всеки работещ българин. От "Атака" искат също така да зарадват и пенсионерите - с поне 500 лева месечно пари за старост.

В момента минималната работна заплата е 340 лева., а минималната пенсия 155 лева.

Според атакиста предложенията му може да стане реалност. Трябва само да се изгонят "колонизаторите" под формата на големи чуждестранни фирми, които само смучат от народната кръв като енергоразпределителните дружества. "365 дни са достатъчни, защото тук имаме разваляне на договори - предостатъчна е една година, тук имаме вдигане на минимални доходи - това става също с прилагане на решения", каза преди време Сидеров.

В средата на февруари лидерът на "Атака" излезе с 10 условия към БСП и ДПС, две от които са именно гигантски скок в заплатите и пенсиите. Той заплаши, че ако двете управляващи партии не се съобразят с тях, "златният" му пръст, който крепи кворума в парламента, вече няма да го прави. 

"Ще направим нашите заключения и те няма да бъдат ласкателни за този парламент и неговата конфигурация. Ии ще вземем решение дали да бъдем част от този парламент или не", каза тогава Сидеров и за да не остане неразбран допълни, че едни предсрочни избори са решение и добър вариант.

Десетте ултиматума на националистите са: да паднат новините на турски език; да бъдат подновени действията на правителството по тракийските имоти; декларация, която да отмени декларация от 2012 г. за възродителния процес; да се признае геноцидът над българите в Османската империя; да се въведе 0 процента ДДС върху лекарства и учебници; да се премахне плоският данък; да се развалят договорите с ЕРП-ата; да се развалят договорите за концесия на злато; поправка в Закона за бюджета и ДОО, според която от 1 юли 2014 г. минималната пенсия да е 500 лв.; поправка в Кодекса на труда, според която минималната заплата да е индексирана със средноевропейската.

По данни на Националния статистически институт за 2012 г., заетите лица у нас са малко над 3,4 млн. души. Пенсионерите пък са малко над 2 млн. души.