Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Майката на жестоко убития през 2008 г. пред столичната дискотека "Амнезия" студент Стоян Балтов Зарка Димова директно обвини съда и прокуратурата за изчезването на осъдените по делото.

Зарка Димова се обърна специално към бившия градски прокурор на София Николай Кокинов, след като стана ясно, че Вили Георгиев и Светлозар Стоилов, които бяха осъдени на 18 години затвор за убийството Балтов, са обявени за издирване. На 22 декември двамата е трябвало да бъдат закарани в затвора, но се оказало, че не могат да бъдат открити. Третият осъден (също на 18 г.) Александър Данаилов е в затвора, тъй като по време на делото неговата мярка не е била променяна.

Преди дни майката на Балтов обяви, че е много възможно подсъдимите да се укрият, тъй като са пуснати на свобода, докато делото тече. 

"Това, което направи Софийска градска прокуратура за трима убийци, а те са шестима, не каза, че те имат тежко криминално минало. Те са пребивали хора и тези престъпници са пуснати на свобода. Питам кои хора лежат в арестите, след като нашите убийци са на свобода!? Отговорите са: Член еди кой си не е в моите правомощия. Нека сега погледнат всички кой е освободил нашите убийци", заяви по телефона пред Нова тв почернената майка.

"Четвърти състав, ръководен от Николай Кокинов! Една година водих война с него. Да отиде и да излежи присъдата на убийците. А ако не ги заловят, да ги излежи до живот. В 4-ти състав имаше и млад съдия и аз очаквах, че той ще има друга позиция, ще бъде по-различен. Но и той нищо не направи. Няма да има промяна", обърна се към прокурора Димова.

В студиото бе и братът на убития студент - Борислав.

"Ако бях Дядо Коледа, щях да връча ковчег на съдебната система! Писал съм няколко пъти до главния секретар на МВР и главния прокурор. Оказа се, че те не са в състояние да спрат трима неграмотни, едва завършили 8 клас убийци!", категоричен бе той.

Почернената майка зададе и друг въпрос: Кой изпрати sms-а със сигнал за бомба на 14 януари 2009 г., когато бе организиран протест от приятелите на Стоян с искане за осъдителни присъди за убийството. Вследствие на този сигнал протестът бе потушен.

"Кой изпрати sms-а на 14 януари, за да бъде протестът на студентите потушен с ритници, както бе ритан синът ми?! Питам: кой изпрати този есемес? Това беше повод да бъде размазан протестът. А младежите искаха всички да бъдат осъдени, и то по най-бързия начин. Те не само, че не бяха осъдени, но и избягаха и се качиха на самолета. Защо нашите убийци са специални?!", каза майката на Стоян Балтов и посочи в заключение, че такъв sms изобщо не е имало.

Присъдите на тримата убийци бяха потвърдени на 19 декември от Върховния касационен съд (ВКС), но според близки не се знае дали Георгиев и Стоилов не са изчезнали много преди тази дата.

Междувременно институциите започнаха да се замерят с взаимни оправдания кой е по-виновен за провала. На въпрос на БГНЕС от Министерството на правосъдието отговориха, че още на 19 декември 2014 г., часове след като ВКС е осъдил на по 18 години затвор Вили Георгиев, Светлозар Стоилов и Александър Данаилов, тримата са били търсени от служители на Главна дирекция "Охрана". Единствено Александър Данаилов е открит на посочения от прокуратурата адрес и незабавно е приведен в затвора в София.

Изчезналите Георгиев и Стоилов са били търсени на домашните си адреси и на 20 и на 22 декември, но без резултат. От правосъдното ведомство обясняват и причините поради, които не са предприели "превантивни действия" по предотвратяване евентуалното изчезване на извършителите на убийството. Те прехвърлиха отговорността към прокуратурата и МВР, което отговаряло за изпълнение на мярката "забрана за напускането на пределите на страната".

"Министерство на правосъдието и в частност Главна дирекция "Охрана" изпълнява разпореждания на прокурор за привеждане в изпълнение на влезли в сила присъди с наложено наказание лишаване от свобода, като при необходимост търси съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи", гласи отговорът.

Министерството на правосъдието не може да предприема каквито и да е мерки извън предвидените в нормативната уредба. Това е принцип, който важи за всички институции в България. Въпросите по изпълнение на присъдата са от компетенциите на прокуратурата, а контролът върху изпълнение на мярката "забрана за напускане на пределите на страната" се изпълнява от МВР", посочват в отговора си до БГНЕС от МП.

По-рано от прокуратурата пък заявиха, че те са направили всичко необходимо по казуса, защото вече е налице влязла в сила осъдителна присъда. Информацията за изчезването на Вили Георгиев и Светлозар Стоилов би трябвало да бъде разпространена от Министерството на правосъдието, тъй като ГД "Охрана" и затворите са към тях, заявяват за БГНЕС от държавното обвинение.

Осъдените за убийството на Балтов следват стъпките на двойния убиец от дискотека "Соло" Илиян Тодоров. Тодоров получи присъда доживотен затвор, но малко преди Коледа миналата година изчезна и оттогава е в неизвестност. Същото направиха и т.нар. Братя Галеви. Те също се изпариха, след като ВКС потвърди присъдите им. 

Ключови думи

Коментари

xxx

абсолютно е права майката - който от "правораздаващите" е направил така, че убийци да избягат навън , да влиза на тяхно място да лежи като техен съучастник.

Гневен

Та защо се сърдят и се държат като ощипани моми от Съдебната система в България, когато ги обвиняват в какво ли не? Очевидното е следното: властите в България не работят: 1. Законодателна? 2. Изпълнителна? 3. Съдебна? Дайте ни пример за нещо, което е наред от изброените по-горе. Това не е държава, това е някакво глобално село с фасадна демокрация и ред. Колкото по-невеж и без морал си - толкова по-лесно е да живееш в нея.

Ivan 25

Съдията и прокурора трябва да отидат в затвора, първо да излежат присъдите на убийците и второ да излежат собствената си присъда за това, че са ги оставили на свобода. В тази държава реформите трябва да започнат по този начин, в противен случай тази система на оневиняване на виновния ще продължи да съществува докато държавата се разпадне напълно.

Развеселен

въпреки ника ми, то хич не е за веселие, че убийци бягат безнаказани. Такива са да ги хвърлиш в най-мрачната килия и да хвърлиш ключа. Изроди.

Тези прокурори трябва да изпитат същото, като родителите на Балтов, а убийците заедно с родителите си трябва да влезнат в затвора за поне 20 год..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.