След серия безуспешни преговори и две категорични заявки, че няма да сложат подписите си под текстовете на рамковия договор за 2015 г., лекарите и касата все пак стиснаха ръцете си предпразнично. Буквално в последния възможен момент Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса се съгласи с исканията на Българския лекарски съюз и склони да увеличи стойността на част от медицинските дейности догодина.

"За първи път има ангажимент и на лекарите, и на касата за това, че бюджетът на НЗОК няма да бъде източван", благодари на договорните партньори и министърът на здравеопазването Петър Москов. Той също присъства на подписването, за да завери официално Националният рамков договор за следващата година.

По силата на споразумението касата се ангажира да вдигне цените на клиничните пътеки по инфекциозни болести, но след като заедно с лекарския съюз изготви методика за регулиране на здравноосигурителните плащания. Тя ще позволи стойността на медицинските услуги да се коригира на тримесечие или дори всеки месец в зависимост от извършените дейности.

"Ако системата продължава да изработва дефицит, като се вършат дейности, които не са толкова необходими за здравето на пациента, ще има корекция на цени. Но ако лекарите си вършат съвестно работата, промени няма да се налагат", категоричен е председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Другото обещание, дадено от надзора на касата, е да не се пипат обемите на медицинските дейности. Дори да се стигне до преразход в определени направления, ще се намаляват цените, но няма да се режат дейности. 

"В закона ясно е записано, че касата следи ежемесечно какво се случва с парите й. Сега това ще прави и Българският лекарски съюз", уточни директорът на касата д-р Румяна Тодорова, като приветства сключеното рамково споразумение.

По думите й в бюджета на НЗОК през 2015 г. са осигурени средства, чрез които всички страни по договора да работят така, както и през тази година. Както е известно, догодина касата ще харчи точно толкова, колкото е изразходвала и през 2014-а или малко над 3,075 млрд. лева.