СИМОНА РУСЕВА

“Кризата в Гърция тепърва започва”, “Борсата в Атина се срина”, “Държавите кредиторки са хвърлени в тревога”, “Настъпва ли часът на “Сириза”?”

Такива са първите реакции в Европа, след като и на днешния трети тур парламентът в Атина не успя да избере президент.

Конституцията повелява парламентът да бъде разпуснат и до месец да бъдат насрочени общи избори. Очаква се те да бъдат проведени на 25 януари 2015 г.

Това от години очакваше да стане Алексис Ципрас (40 г.). Сега настъпи часът на лидера на крайната левица “Сириза”. Според най-новите социологически поручвания тя води пред консервативната “Нова Деморация” на сегашния премиер Андонис Самарас, оставя зад себе си и социалистите от ПАСОК.

Ако “Сириза” действително излезе победител на предсрочния парламентарен вот, това ще е първият случай в историята на Гърция, в който ляворадикална партия да излъчи премиер. Това би могло да е катастрофа за страната, предупреждават наблюдатели.

“Ние имаме намерение да преговаряме с Европа само по една точка – натрупаният ни дълг да стане по-поносим”, заяви днес за сп. “Шпигел” Панос Скурлетис, най-довереният човек на Ципрас и говорител на “Сириза”.

“Плановете на “Сириза” трябва да стреснат партньорите на Гърция от еврозоната. В случай на изборна победа крайната левица ще поиска поредно опрощаване на дългове, ще сложи край на програмата за икономии и реформи, край на приватизацията”, бие камбаната “Шпигел”. 

Какво всъщност иска “Сириза” и по какъв курс ще поеме при победа на изборите, може да се прочете в нейната “Солунска програма”, приета от левите радикали през септемри във втория по големина гръцки град.

Нейните основни акценти са:

- Намаляване на данъците

- Увеличаване на надници и заплати

- Безплатно медицинско обслужване за всички гръцки граждани

- Въвеждане на купони за безплатна храна на 300 000 бедни семейства

- Опрощаване на кредити за затънали в дългове домакинства

- Създаване на 300 000 нови работни места в публичния и в частния сектор.

Подобни обещания се приветстват от широки слоеве сред гръцкото население след 5 тежки години на затягане на коланите, наложено от Брюксел и от Европейската централна банка. Това обяснява и подкрепата за “Сириза”.

Южните ни съседи обаче би следвало да изтрезнеят. Подобни обещания за “светло бъдеще” от ерата на комунизма са не само нереалистични, а биха довели Гърция до катастрофа. За такава предупреждава и сегашният премиер Самарас, и зове сънародниците си да не се поддават на пропаганда, която няма нищо общо с реалността.

“Ако “Сириза” победи на изборите догодина и започне да изпълнява обещанията си, Гърция ще изпадне в неплатежоспособност, никой няма да ни дава кредити и страната ще трябва да се раздели с еврото и да напусне еврозоната”, заяви Самарас.

Според банкери в Атина неясното положение в Гърция и популярността на  “Сириза” станало причина бизнесмени да се откажат от кредити, които вече са им одобрени.

“Правителството сега залага на кампания, всяваща паника. Европа обаче вижда, че програмата за затягане на коланите в Гърция е била грешка, настъпи времето Брюксел да смени курса”, контрира говорителят на “Сириза” Панос Скурлетис.

Само това му изявление е категорично доказателство, че пропагандата с цел заблуда е прийом на крайната левица. 

Но доколко е сигурно, че “Сириза” ще спечели общите избори? Според социологическо поручване от вчера радикалните леви имат 3 пункта преднина пред консервативната “Нова демокрация” на Самарас. Ако тази прогноза се запази, то тя е всичко друго, но не и сигнал за категорична победа.

“Смятам за невъзможно “Сириза” да загуби предсрочните избори”, е мнението на политолога Христофорос Вернардакис. 

“Единственият въпрос е дали “Сириза” ще получи достатъчно гласове, за да може да управлява сама”, допълва Скурлетис.

Че “Нова демокрация” няма да влезе в управленска коалиция с радикалната левица е ясно като бял ден. Засега няма позиция на ПАСОК, но и социалдемократите едва ли биха се решили на подобен съюз, равносилен на политическо самоубийство.

Да не говорим, че заради радикалността си “Сириза” е далеч от една модерна партия. Тя обедини различни леви течения и вътрешните боричкания съвсем не са преодолени. Обединява ги предимно стремежът към начало на революция в Европа, която да сложи край на диктата на Брюксел.

Остава надеждата гърците да се събудят и да видят какво всъщност представлява “Сириза”. Ако мислят за собственото си бъдеще.