В Представителното звено на Националната служба за охрана (НСО) днес бяха показани 7-те чисто нови „Ауди А8” L , които ще возят министри и особено важни чуждестранни гости. Германските автомобили са със стандартен базов пакет екстри, а не в най-луксозния бизнес клас на оборудване, специално подчертаха от службата.

Тежки дискусии възникнаха около аудитата през октомври, когато по медиите бе разпространено, че въпреки бурното политическо лято и тежката криза министрите използват да се обзаведат с нови автомобили. Из интернет се появиха клипчета с "космическите" екстри, но на най-високия клас - S8.

Тогава от службата се наложи да се опрадвадат, че Представителното звено, което има общо 23 автомобила, обслужва освен членове на кабинета чуждестранни дипломатически представители при връчване на акредитивни писма, при посещение на чуждестранни делегации и гости с ранг зам.-председател на парламент, министър, зам.-министър, високопоставени председатели на международни организации и институции.

В тази връзка през 2009 г. е прието решение за поетапна подмяна на представителните автомобили, тъй като последната частична подмяна е била през 2005 г. През 2010 г. е получена „зелена светлина” и от Народното събрание.

Поради липса на финансови средства обаче обновяването е стартирало чак през 2013 г. с провеждане на обществена поръчка и доставка на първите 7 МПС. При последващата обществена поръчка през 2014 г. за доставка на нови 7 коли техническата спецификация не се отличава от тази през 2013 г. и е в съответствие с утвърдените изисквания от 2009 г., казаха още от НСО.

От службата добавиха пред Клуб  Z, че от немногото марки, които предлагат автомобили в търсения престижен клас, офертата на „Ауди” е била най-добра.

Договорът за доставка на 7-те лимузини е сключен на 7 октомври т.г., а на 9 декември те са дошли в НСО.