След 20-годишна пауза компютрите "Правец" отново се върнаха на пазара. От няколко дни в новия "София Ринг Мол" до магазина на ИКЕА на "Околовръстното шосе" има шоурум на марката, която по време на развития социализъм отреди на България ролята на лидер в информационните технологии в рамките на социалистическия блок.

Шоурумът на "Правец" в столичния мол.

Вече имаме лаптоп "Правец 64М", оборудван с последните технологии в компютърната техника, изчистен, модерен дизайн, тегло от 1,8 кг и батерия, издържаща над 7 часа работа, разказа пред Клуб Z собственикът на марката "Правец" Бойко Вучев.

Новият български лаптоп позира пред именитите си съименници от 80-те години на миналия век.
Преди година инженерът по специалност "Компютърна техника и технологии" регистрира името, с което през 80-те години на миналия век се продаваха "осмиците" и "шестнайските", сглобени в родния град на Тодор Живков.

Беше наистина много трудно да намеря хора, които да повярват в проекта ми, но в крайна сметка успях. В идеята за съживяване на търговската марка инвестира българска компания. Те разбраха, че не става дума просто за търговия, а целта ни е да направим сериозна лаборатория за научно-изследователска и развойна дейност "Правец", която да разработва хардуер и софтуер, разясни Вучев пред Клуб Z.

 

Първите 100 пилотни бройки на новия български лаптоп в момента се сглобяват в София, а половината от тях вече са предплатени.

В сайта на новите български компютри pravetz.bg има важни разяснения за лаптопа:

Това е наследникът на легендарния Правец 8М, създаден през 80-те години на миналия век. Разполага с 64 битова архитектура и оттам произлиза името му Правец 64М, за разлика от неговия предшественик, имал само 8 -битов процесор.

Правец 64М е 14" ултрабук от последно поколение. Изключително тънък и лек. Той е идеален за бизнес приложение и за хора в движение. Оборудван е с последна генерация процесори от Intel - Core i3, Core i5 и Core i7. С батерия, издържаща над 7 часа работа, предоставя възможности за употреба през целия работен ден, без да се налага презареждане. Той работи с SSD диск, което му позволява време зa зареждане на операционната система от порядъка на 3-4 секунди. Поддържа до 16 GB оперативна памет и възможност за монтиране на дискова памет до 2 TB. Разполага с красив алуминиев капак и светещо лого на Правец. Има клавиатура с фабрично поставени букви на кирилица. Тежи 1,8 кг и е тънък под 2 см.

Цената на базовия модел е 1094 лева, но моделът може да бъде ъпгрейднат по заявка на клиентите.

Съвсем скоро се очаква на пазара да се появи и настолен компютър "Правец".

 

Така ще изглежда настолният "Правец 64Д". Цената му още не е определена.

Устройството е наречено "Правец 64Д" и е от типа All-in-One. Притежава 21.5” (54.61cm) FHD (1920x1080) 16:9 дисплей с много висока резолюция. Поддържа процесори на Intel от последно поколение от типа Core i3, Core i5 и Core i7. Има възможност за тъч-екран. Поддържа до 16 GB памет, CD/DVD, 2 твърди диска, поддържа огромен набор от входно-изходни портове.

Вградената батерия 62.16WH, позволяваща 240 мин. автономна работа. Има вградени Bluetooth и WiFi модули. С безжична клавиатура и мишка, той се превръща в домашен мултимедиен център. Можете, седнали удобно на дивана да гледате филми, да сърфирате в интернет или да играете игри. Единственият кабел свързан с него е кабела за захранване. И даже когато токът спре, можете да продължите да се забавлявате още 4 часа, обяснява Вучев.

Според него въпреки че цената на това устройство все още не е определена, към него има голям интерес и вече десетки хора са се записали в списъка на бъдещите притежатели. През втората половина на 2015 година се очаква на пазара да излезе и първият таблет с марката "Правец".

Плановете са устройството да е с Intel® Celeron® N2806 Dual-core CPU и да излезе на пазара със собствена операционна система, обясни Вучев. В случай че разработката на софтуера се забави, то ще бъде пуснато на с  Windows 8.1.

Таблетът ще има метален корпус за по-голяма здравина и прилична резолюция: 10.1" WXGA 1280 x 800.