Председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев е освободен от поста, съобщиха от Министерски съвет. Не са посочени мотиви за това решение на кабинета.
Временно изпълняващ длъжността ще е заместникът на Чирпанлиев Васил Върбанов. 

Николай Чирпанлиев оглави ключовата институция през октомври 2013 година по време на пика на бежанската вълна. Неколкократно той имаше некоректни изказвания, в които сравняваше бежанците с хуни и обвини, че в правозащитната организация "Human Rights Watch" са "лъжци" и "дебили". Гневът му беше предизвикан от свидетелства на бежанци и имигранти, документирани от неправителствената организация, които разказваха за лошото отношение към тях у нас. Освен това както Клуб Z писа в Агенцията е бил извършен одит и резултатите са показали сериозни злоупотреби. 

Васил Върбанов, който ще и.д. щеф на Агенцията, е завършил ВВНУ "Георги Бенковски", Военната академия "Г. С. Раковски", стратегически курс в Колежа за стратегически изследвания и икономика на отбраната в "Джордж Маршал Център" (Гармиш-Партенкирхен, ФРГ), курсове във Военния езиков институт в Сан Антонио, Тексас, и в Института за управление на ресурсите в Монтерей, Калифорния. Служил е като офицер в поделения на ВВС и в Генералния щаб на Българската армия. Достига звание "генерал-майор" и заема длъжностите заместник-началник на Главния щаб на ВВС по ресурсите, началник на Главно управление "Материално-техническо и медицинско осигуряване" – ГЩ и аташе по отбраната на България в САЩ.