"Аз съм единственият лично заинтересован нещата и истината да излезнат наяве. Не съм аз този, който възпрепятства разследването."

Това каза днес пред съда Борислав Колев - единственият засега задържан по т. нар. афера "Хемус", който, както е известно, е получил изтеглени на каса чрез подставени лица над 53 млн. лв.

Колев директно обяви пред Софийския градски съд, че го е страх, особено след едно много любопитно изтичане на информация за прословутия му разпит пред главния прокурор:

"На 21 декември аз давам показания в присъствие на двама прокурори, разследващ полицай и г-н главния прокурор. Моите показания приключват в 19 часа същата вечер. А в 21 часа в интернет медии са цитирали имената на 2 лица, които съм посочил – лица, които са от съществено значение за разследването", каза днес Колев пред съда.

Той припомни, че още през декември е заявил готовност да съдейства - единствено искал някой да осигури спокойствие и сигурност на семейството му и децата.

"В така създалата се ситуация няма как да продължа да съдействам на разследването - моите деца стоят навън, няма никаква логика аз да продължа да съдействам, за да ги изложа на какъвто и да било риск", каза доскорошният съдия по футбол.

Клуб Z напомня, че именно по това дело задържаният пожела да говори лично с главния прокурор Гешев или вътрешния министър Бойко Рашков - нещо, което веднага стана публично достояние.

А пък след "беседата" с Рашков, последният си навлече упреци и дори дело, че каза, че е ясно, че парите са отивали към политическа партия ГЕРБ.

После прокуратурата ефектно призова вътрешния министър като свидетел - да разкажел какви "факти и обстоятелства" знае по въпроса. 

Днес прокуратурата малко изненадващо обяви, че иска арест, но е съгласна алтернативно на намаляване строгостта на мярката за неотклонение - например в парична гаранция, която обаче да не бъде по-ниска от 50 000 лв.

Прокурорът си призна, че има много несвършена работа - да се открият същинските извършители на престъпленията по служба и присвоявания, примерно от "Автомагистрали" или МРРБ.

Но това не промня факта, че Борислав Колев е сред основните действащи лица в тази престъпна схема.

Къде са парите?

Досега прокуратурата приема, че... 

"... веднага след извършването на касовите операции изтеглените суми физически са били предавани в чанти, сакове на обвиняемия Колев и в присъствието на едно или две лица били са експортирани с автомобил и оставяни на съхранение до неустановени засега по делото места, и са били обект на неустановени лица."

Прокуратурата припомни известните факти, които в някоя друга държава биха могли и да звучат шокиращо: за строителството на Лот 5 с обща дължина 23,2 км държавата сключва "инхаус" договор с "Автомагистрали". Тя сключва 2 договора с подизпълнителя "Водно строителство-Благоевград" ЕООД. Предметът им е доставка на строителни материали и временно ползване на транспортни средства.

Мълниеносно по договора за строителни материали държавната "Автомагистрали" превежда 84,108 млн. на "Водно строителство". След като сметката е захранена, тази фирма нарежда почти половината - 41, 836 млн. лв. на "Булстрой груп ИГ".

Между 18 юни 2020 и 8 септември 2021 тази сума от 41 млн. лв. е пренасочена с отделни трансакции от "Булстрой..." към сметки на 5 фирми.

Тези фирми са т. нар. "липсващ търговец" и доказано не са имали никаква възможност нито за производство, нито за доставка на материали или изобщо за строителство на пътища. Към юни 2020 г. тези фирми, освен че не са имали нито активи, нито работници, са били собственост на нискограмотни лица, прие съдът. Именно тези "сламени" управители теглят парите и ги предават на Борислав Колев в чували и торби. Той е получил на 53 пъти суми межу 200 000 лв. и 1 млн. лв. кеш, гласи обвиненито му.

Адвокатът на Колев Христо Ботев изтъкна, че досега така и не му е станало ясно кое е първичното престъпление, чрез което са придобити тези десетки милиони, за да станат обект на "пране на пари" - съзнателно от Борислав Колев, както гласи обвинението му.

Освен това "Водно строителство" и "Булстрой..." са имали и други обекти и той попита - как сумите се свързват непременно с преведените авансово от държавата за Лот 5. От думите му стана известно и нещо друго - че по случая има отделени материали във второ досъдебно производство - по чл. 255, т.е. - за укриване на данъци. Но по него никой не знае докъде е... 

Той извади и доклади от класните ръководители на две от малките му деца - че си влошават успеха и дисциплината, което е свързано с дългото отсъствие на баща им.

Както Клуб Z писа и преди, основната теза на защитника е, че става въпрос за най-обикновено разплащане кеш със строителните работници на обектите - без документи.

Съдията Атанас Атанасов обаче прие днес, че има обосновани предположения за престъпление, което при това е тежко умишлено. Както и че множество свидетели посочват, че 53-те тегления (общата изчезнала сума само от този лот е точно 53 060 863 лв.) са предавани именно на Борислав Колев и само при някои от случаите е бил придружаван от други лица. И че въпреки липсите в разследването става въпрос за значителна схема за незаконно усвояване на пари.

Съдът прие, че мярка, която обезпечва достатъчно целите на следствието е домашен арест.

Тя може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния съд.