"Не виждам прехвърчане на искри. Президентът казва, каквото хората казват".

Така финансовият вицепремиер и министър Асен Василев коментира днес поредната критика на държавния глава Румен Радев към правителството - този път относно сметките за ток.

"Времето за анализи изтече, чакаме резултатите. Следим какво прави правителството, така че да поевтинеят токът и газът, и да има адекватни компенсаторни механизми за бизнеса. Има нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е ценен, увеличава се рискът от фалити и загуба на пазари", заяви от Пловдив малко по-рано през деня Радев, визирайки "анализите", които правителството все обявява, че ще прави преди да пристъпи към някакво действие.

По думите на Василев и президентът, както и хората, искал нещата да се случват бързо. Но отчете, че новоизбраният състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) работи едва от седмица и призова: "да дадем 2-3 седмици на новия регулатор".

Василев заяви още, че по отношение на бизнеса компенсаторният механизъм е приет и действа от декември и това вече е отразено в сметките за електроенергията. Що се отнася до битовите потребители (а там действа мораториум до края на март) - "в най-скоро време чакаме решение". Какво - вицепремиерът не посочи.

Но подчерта, че кризата е в цяла Европа, не само в България и всички са изправени пред взимане на решения "адхок".

Иначе по темата с АЕЦ "Белене", по която вчера БСП разкритикува коалиционния си партньор "Продължаваме промяната", вицепремиерът пак използва думата "анализ". Такъв щял тепърва да се прави - от какви точно ядрени мощности има нужда страната - дали от изграждането на втората атомна централа или от допълнителни мощности в АЕЦ "Козлодуй".

Напрежението от вчера бе породено от недвусмислените изказвания на премиера Кирил Петков, че кабинетът няма да прави постъпки към изграждането на "Белене". От левицата реагираха, като го пратиха да чете коалиционното споразумение, в което е записано, че нови ядрени мощности ще има, без да се посочва къде и какви. Т.е. АЕЦ "Белене" не е изключение.

Но всичко това ще се случи след... анализ.