Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви конкурс за трима представители на държавата в Съвета на директорите на „Автомагистрали“ ЕАД. Членовете на Съвета на директорите на дружеството са петима, като другите двама се предлагат от Агенцията за публичните предприятия и контрол.

Това съобщиха днес от Министерство на регионалното развитие и благоустройството в съобщение до медиите. 

До тази развръзка се стигна след като в средата на януари министър Гроздан Караджов уволни Десислава Христова от поста изпълнителен директор на държавното дружество. Макар мотиви да не се споменаваха, освобождаването й дойде след изтекла информация, че тя е била част от схемата "инхаус" процедури в "Автомагистрали". Самата Христова бе назначена след като от компанията си замина дългогодишният бивш шеф Стоян Беличев. 

Днес от МРРБ казват, че кандидатите имат време до 17 февруари да подадат свои концепции за петгодишно развитие на компанията. Настоящото ръководство на "Автомагистрали" запазва постовете до избирането на новите директори. 

Освен това - Караджов е възложил и пълен одит на дружеството. Той ще се извърши от дирекция „Вътрешен одит“ в МРРБ и обхваща периода от сключването на първите инхаус договори през 2018 г. до края на 2021 г.

"Одиторите на министерството ще направят анализ и оценка на финансовото управление на „Автомагистрали“ ЕАД и ще проверят изпълнението на сключените договори чрез така нареченото вътрешно възлагане. Целта е да се установи законосъобразността на управленските решения в дружеството, свързани с разходването на средства и изпълнението на сключените инхаус договори", пишат от МРРБ.