Техногигантът Meta може да спре голяма част от услугите си, сред които Facebook и Instagram, предупрeждава компанията в последния си доклад до американската Комисия по ценните книжа и борсите. 

Причината - новите изисквания на европейските регулатори да не се пращат данни на европейските потребители в американски сървъри.

Наскоро ирландската Комисия за защита на данните обяви, че препращането на данни на европейци в САЩ нарушава законите за защита на данните. Meta не е успяла да постигне ново съглашение за метода на споделяне на данни, което да отговаря на GDPR, затова и заплашва да изтегли услугите си от ЕС.

Според Зукърбърг без възможността данните на европейци да отиват в американските сървъри, Meta не може да таргетира добре рекламите си и ще загуби изключително много приходи.

"Ако не се приеме нова рамка за трансатлантически трансфер на данни и ние не можем да разчитаме на стандартните договорни клаузи или алернативи начини за препращане от Европа към САЩ, вероятно няма да можем да предлагаме определен брой от най-важните ни продукти и услуги, включително Facebook и Instagram, в Европа, което ще засегне материално и сериозно нашия бизнес, финансово състояние и резултатите от дейността ни", пиша на стр. 15 от доклада.

Любопитно е, че заканата е вметната в доклада от 134 страници, но не е обявена публично от Зукърбърг.

Важно е да се знае, че причина за новите правила от европейските регулатори са множеството нарушения на Facebook по отношение на личните данни на европейците.

Интернет: Супер, честито на европейците

Потребителите в социалните мрежи масово взеха на подбив заканата на Зукърбърг.

"Честито на европейците!", "Завиждаме ви!", "Не ме заплашвай с хубаво прекарване" и хиляди подобни коментари се появиха в онлайн пространството.

Други потребители подчертават очевидното - всъщност Meta признава, че ще понесе сериозни загуби и в двата случая. 

Според анализатори обаче е немислимо компанията на Зукърбърг да захвърли 309-те милиона потребители на Facebook и 140-те милиона потребители на Instagram в Европа, които са сред най-платежоспособните в света.

Голяма част от бизнесът в ЕС обаче зависи от тези платформи и загубата им ще е сериозен удар за европейската икономика, особено за малкия и среден бизнес.