Злощастната Единна информационна система на съдилищата (проектът се готви от 2015 г. и е подписан през 2016 г.!)  вече взима и финансови "жертви", освен нервите на магистрати и служители, работещи с нея.

По решение на управляващия орган ВСС вероятно ще връща малко над 600 000 лв., което би трябвало да е около 10 % от целия проект.

Малко предистория

Целта на ЕИСС е амбициозна - да уеднакви най-разнородните деловодни системи, които се ползват, да централизира случайното разпределение на делата, да позволи дистанционно изписване на дела от съдиите само с електронен подпис и куп други. ЕИСС би била съществена стъпка към напълно електронно правосъдие, казват привържениците й.

Тя е част от споменатия, доста "превтасал" европроект по ОП "Добро управление", включващ два основи компонента - оптимизиране на съдебната карта за прокуратури и съдилища, както и самата е-система.

От критиките обаче, които буквално избухнаха сред съдийското съсловие м.г. при заработването й, най-вече се посочваше, че след мъчителното (но пък ужасно пришпорвано от ВСС!) внедряване елементарни операции искат... над 70 кликвания от страна на магистрата. Така и ВСС отклони идеята в неотложен порядък да й се направи и външен одит за сигурност - не от фирмата-изпълнител. Тя бе доработвана от "Информационно обслужгване" още много пъти.

Дори съдия Васил Петров от София се опита да даде самото внедряване под съд... Неуспешно.

Един от най-големите удари по системата обаче дойде след решение на ВКС съдът да откаже да работи с нея. Заповедта бе подписана от Лозан Панов, но всъщност опредметяваше решение на Пленума на съдиите. Преди това имаше и открито писмо на 69 върховни съдии, че системата е опасна за правосъдието.

През цялото това време ВСС галопираше с внедряването, именно с аргумент да не се изпуснат сроковете по европроекта и да няма финансови корекции.

Преди дни правният сайт "Лекс" писа, че Административен съд-София град (АССГ) на първа инстанция отменя заповедта на Лозан Панов за спиране използването на ЕИСС. Аргументите накратко - Панов е иззел правомощия на Висшия съдебен съвет, който единствен може да одобрява и внедрява информационни системи.

Делото срещу заповедта на Панов бе по жалби на ВСС и на адвокат Николай Баташки. Още по-смешно е, че в софийския административен съд то се падна на съдия Елка Атанасова - която е бивш член на ВСС и първият... ръководител на проекта по ОП "Добро управление" (това е същият европроект, за който Димитър Узунов от предишния ВСС набеди Калин Калпакчиев, че ще вземел десетки хиляди левове, защото той го "движи", което просто не беше вярно, б.р.). Тя естествено си направи отвод.

Така или иначе административното дело предстои да продължи пред ВАС, но днес не бе пропуснато да се спомене в аргументите на кадровиците. Даниела Марчева (от квотата на БСП) попита - къде е Лозан Панов, и дали той не е "преосмислил" заповедта си при това развитие. Като посоката беше ясна - заповедта на Панов е виновна да се изгубят тези над половин милион лв по оперативната програма. Включиха се Георги Чолаков и Боян Магдалинчев - че съдебният развой със заповедта във ВКС може да "залегне в основанията за искане на спиране на финансовата корекия".

Самият Панов, който иначе присъства на заседанието, точно в този момент беше зачезнал, мониторът му седеше включен... Но така или иначе не се появи да каже дали ще отмени заповедта си.

Развитието днес 

Ръководителят на управляващия орган по ОП "Добро управление" е взел решение за финансова корекция по европроекта на стойност 604 907, 88 лв. То е от 17 януари. ВСС към днешна дата има и покана за доброволно изпълнение на задължението, като представляващият Боян Магдалинчев изрично прочете, че според закона за управление на евросредствата обжалването на спира предварителното изпълнение.

На 20 януари, след като се разбра, че ще "връщат пари", кадровиците взеха две решения - да наемат адвокатска кантора, която да атакува наложената глоба, и да изслушат Гергана Мутафова - прокурор от прокурорската колегия, която е ръководител на проекта след споменатата Елка Атанасова от предишния ВСС.

Боян Магдалинчев - като упълномощен от съвета, днес отчете, че такава кантора вече е наета.

Обаче за евентуално решение - дали да приемат плащане, или да не приемат, той каза две взаимнопротиворечащи си неща . 

Първо обяви, че Бюджетната комисия е разгледала въпроса и дава предложение ВСС да реши: "дава съгласие" за извършаве на плащане по покана за доброволно изпълнение на задължение по финансова корекция... и пр. Аргумент в тази посока е, че ако после изгубят същинското дело в съда, ще има лихви. Макар че посочи, че те ща се нещо от сорта на 5000 лв.

Същевременно обаче също той каза, че е известно, че ако се направи плащане, после с много трудности се връщат парите (при евентуален положителен съдебен изход за тях, б.р.).

Атанаска Дишева, която традиционно се бори срещу всяко решение на "мнозинството", попита - къде е Гергана Мутафова, ръководител на проекта, като на 20 януари ВСС е решил да я изслуша? Оказа се, че тя е отпуска... 

И второ Дишева попита - защо се казва, че "евентуално" трябва да се иска спиране на предварителното изпълнение. Напротив - задължително наетите адвокати трябва да искат спиране. 

„Доста прибързано и бих казала необосновано е взимането на решението (за плащане), което днес се предлага“, каза Дишева.

Тук Магдалинчев й отвърна, че: да, наета е адвокатска кантора - "Джингов, Гугински, Кючюков и Величков", и освен основната жалба срещу финансовата корекция, адвокатите са оспорили пред съда и предварителното изпълнение.

Подадената жалба е в рамките на крайния срок, който е изтекъл на 31 януари и пак е пред АССГ.

"При един евентуален положителен резултат знаете колко трудно се въщат сумите, или се прихващат от някакъви бъдещи неща и пр.", каза Магдалинчев в посока - да не се бърза в с превеждане на парите.

Накрая самият Магдалинчев предложи текст: Пленумът на ВСС не дава съгласие за извършване на плащането по покана за доброволно изпълнение, до приключване на производството, т.е. - опита за спиране на предварителното изпълнение.

Георги Чолаков го поясни:

"Ние казваме, че няма да платим, докато не приключи това прозиводство с влязъл в сила съдебен акт."

Кадровиците гласуваха единодушно и ВСС засега де факто "се сниши" и няма да връща пари.