"Има хора, които обобщават.Още не съм бил в една страна, в която да се каже думата корупция не се познава. Боли ме като се сочи България - корупция, корупция. Да се изолират нещата, да не се обобщават. Като чуя вън да дават уроци какво било корупция и какво не, не винаги е оправдано".

Това каза бившият премиер и още по-бивш цар Симеон Сакскобургготски пред БНТ. 

"Инвестициите избират. Ако видят, че някъде нямат стабилност, ако тръгнат приказки, някоя компания има проблеми със съдебната система, дори да не е верно... Трябва много да внимаваме", каза още Сакскобургготски.

"Сигурно има промяна, годините минават, всеки има време да се поогледа, да тегли заключения от една или друга ситуация. Всеки един може да допринесе. Ако загърбим синдрома "Вуте" страната би могла да напредне по един чувствителен начин". Това отговори Симеон на въпрос за изказването му от времето му като премиер, че българина трябва да си смени чипа и дали има промени в този чип.

"Липсата на единомислие и свръхполитизирането на всяко нещо, русофили, русофоби. ние сме си българофили, трябва да гледаме нашите интереси, на България". Така Симеон коментира провалът на големите енергийни проекти. От думите му обаче стана ясно, че той не вярва в избухването на нова студена война между Русия и Запада. "Аз мисля, че и двете страни знаят какви последици има, колко негативно би се отразило икономически и в двата лагера", каза Симеон.