Гърция направи още една крачка към сриването си, след като депутатите не успяха да изберат и от втори опит президент.

Последният шанс е на 29 декември, предаде Ройтерс. В противен случай трябва да бъдат свикани предсрочни парламентарни избори, които според прогнозите ще бъдат спечелени от крайно лявата партия "Сириза". Тя иска да предоговори международните помощи за страната и да се откаже от голяма част от гръцкия дълг.

168 депутати подкрепиха бившия еврокомисар по околната среда Ставрос Димас, който всъщност е единственият кандидат. Той е издигнат от коалицията, в която влизат социалистите от ПАСОК и консерваторите от "Нова демокрация". Димас трябва да наследи Каролос Папуляс.

131 народни представители обаче бяха "против". Един човек отсъстваше от залата. За избора на президент обаче бяха необходими най-малко 200 гласа в негова подкрепа.

Сега последният шанс за избор на държавен глава е 29 декември. Тогава ще бъдат достатъчни 180 гласа.

Шансът това да стане е твърде голям, прогнозират анализатори. Премиерът консерватор Андонис Самарас предложи срещу подкрепа за Димас да включи в правителството си независими и да проведе избори до края на следващата година.

Ако обаче изборът на президент се провали и на третия тур, според конституцията през февруари 2015 г. трябва да се състоят предсрочни парламентарни избори.