Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Просветният министър Тодор Танев решава да разчупи атмосферата при посещението си в СОУ "Христо Ботев" във Враца. Той набързо дава отрицателна оценка за приноса  в науката на Михаил Ломоносов, Фредерик Жолио-Кюри и Асен Златаров. Министърът, който по образование е политолог, се оказва компетентен и в областта на физика, математика и химия. 

Видеото с небрежните изказвания на Танев, което бързо се разпространи в интернет, събра много коментари.

Докато момиче разказва на министъра за постиженията на училището, той снима с телефона си и повтаря: "Говори, говори" без да й обръща особено внимание. След което съветва: "Учете английски. Учете и български, щото ще ви липсва като се разпръснете по света".

Тогава погледът на неспокойния министър се спира на портретите на известни учени и решава да се произнесе по техния принос.  

"А сега да ви питам нещо друго по химия. Кой според вас е най-голям от тия там (сочи стената - бел. ред.)?

Ломоносов нищо не е направил особено. Така е, факт. Последният вдясно (Асен Златаров - бел. ред.) също нищо не е направил. Златаров просто е ходил в Съветския съюз по време, когато тук е било фашизъм и е казал, че е много хубаво. Иначе като учен не е нещо особено. Кой е най-големият от другите? Мария Кюри - два пъти Нобелова лауреатка, два пъти, не е един. Второ, не по една наука два пъти, а по две различни - по химия и по физика, във време, в което жените са били доста по-зле поставени в обществото. Два пъти. Умряла от облъчване. Открила е радий и полоний. Вторият го е кръстила на родната си страна Полша. Ако някой от вас открие - да го кръсти българий", съветва Танев.

После продължава с оценките: "И да запомните още нещо - нейният мъж е също така много велик и се казва Пиер Кюри. В София има метростанция "Фредерик Жолио-Кюри". Не бъркайте Пиер Кюри с Фредерик Жолио-Кюри. Фредерик Жолио е женен за дъщерята на Мария и Пиер. Защо тогава е взел името Кюри? За да се фука с това. Пълна нула като учен, но е бил в "Ало, ало". Гледали ли сте старите сериали? Той е бил от Съпротивата. По политически причини му се е отворило, та чак спирка на метрото. А Пиер, който е големият учен, го няма никъде.

Да знаете, че истината не винаги е написана както трябва", заключава Танев.

Ключови думи

Коментари

SRQBoyboy

Поредният глупендър, който е твърде безпросветен за да е минстър на просветата. Как може да назначават подобни недоразумения на пст, който преди много гдини е бил заеман от енциклопедична личност като Александър Теодоров Балан? Прав е Владо каролев като зове за извърляне на социалистическит идиотщини от България. Та и тзи бай Ганьо се изцепил и снесъл куп глупости. Тежко и горко на българското училище с такъв тъпанар...

Аз

То даже не и за коментар. Глупост е да обсъждаш глупостта.

смехът помага

Преподавал ми е - умен човек, но с мания за величие, поради което лесно се подвежда и губи почва под краката си. Ако съумее да бъде малко по-скромен и да преосмисли или защити идеите си за частните училища, финансирани с държавна субсидия, ще бъде добър министър.

смехът помага

Доколкото знам е бил и единственият преподавател с квалификация да ръководи Публична администрация на СУ по времето на Костов, който не е бил агент на ДС...

коментар

Не му върви на стола на Иван Вазов. Все такива сядат на него. По-старите помнят Дража Вълчева, Начо Папазов.... Но върха е постигнал Стамболийски с неговия министър на просвещението - думата "овца" пишел с 4 грешки от 4 възможни: "уфсъ"!

Е добре де, не е ли вярно всичко, което казва? Евала! Щеше да е хубаво както е тръгнал, да кара докрай - пълно е с такива примери, и в учебниците по литература, и по история и т.н.

Vsas

Ами не, не е вярно. Фредерик Жолио-Кюри заедно с жена си изследва структурата на атома, което се оказва ключово за откриването на неутрона. И двамата са получили Нобелова награда за химия, когато това е значело нещо. Асен Златарски може да не е разкодирал нищо особено в химията, но е спомогнал да се разпространи и популяризира изучаването на науката в България, и е дал началния тласък на много наши биохимици. Ломоносов е полимат, абсолютен гений, един от малкото учени на това ниво, които са се занимавали и с литература. Открил е закона за запазване на масата при химични реакции, и е постулирал закона за запазване на енергията. И двата са изключително важни за съвременната наука. Така че, не, нищо от това, което този некадърник изръси, не е вярно.

Г-н Министър

За отношение като вашето заслушавате затвор, за потъпкване на всякаква етика и възпитание. Не Ви ли е срам с това некомпетентно и подтикващо младите хора да напуснат държавата си държание да се показвате и пред камерите. Дисциплина - основното държание, на което са ни възпитавали родители и Вашите набори, Вие я потъпквате. Секс ли ви се прави с непълнолетни, че се снимате с тийнеиджърки. Срам и позор!

Ташо

Да не е бил предколедно почерпен, и то на гладно??

Sibir

Най-обикновен седераст. Тия такива се раждат!

пълен тъпанар....

Развеселен

За разлика от Танев, който е особено прост

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.